Az oltási program élharcosainál már vasárnaptól enyhítenek

Megosztás

Az oltási kampány sikerére tekintettel vasárnaptól lazítanak Izraelben a járványügyi szabályokon – számolt be róla a 444.hu. Izrael messze kimagaslik a világon a beoltottsági arányt tekintve: miután már decemberben elkezdődött a tömeges oltakozás, mostanra a lakosság több mind 49 százaléka kapta meg a védőoltásnak legalább az első adagját, de azzal számolnak, hogy két héten belül az ötven éven felüliek 95 százaléka lesz már beoltva.

Ennek köszönhetően most számos, eddig bezárt létesítmény újranyithat. Az izraeliek vasárnaptól újra járhatnak plázákba, kikapcsolódhatnak az állatkertben, sőt, még a konditermek is kinyitnak. Nyithatnak a szállodák és a zsinagógák is. Újra lehetnek tömegrendezvények is, beltérben legfeljebb háromszáz, kültéren ötszáz fő részvételével. Ezeket azok látogathatják, akik megkapták az ún. zöld útlevelet, vagyis a beoltottságukat igazoló certifikátot. Ezt azok is megkaphatják, akik nemrég estek túl a betegségen, ezért oltást a szabályok szerint nem kaphatnak, de szervezetükben biztosan vannak antitestek.

Az izraeli egészségügyi minisztérium szombaton számolt be azokról a kutatásokról, melyek alapján az oltás 95,8 százalékban bizonyult hatásosnak a súlyos betegség megelőzésében. A kutatások alapján a védőoltás 98 százalékban előzte meg a magas láz és a légzési nehézségek kialakulását.

444.hu

Kapcsolódó cikkek