Ez egyre zavarosabb: egy bírósági ítélet szerint a kijárási tilalom elrendelése törvénytelen, be kell tiltani

Megosztás

Nem a kijárási tilalommal, hanem annak elrendelési módjával akadt problémája a holland bíróságnak, de ez akkor is elég szövevényes ügy.

Egy hágai bíróság ítéletet hozott kedden egy kormány ellen indított perben, és úgy határozott, hogy az éjszakai kijárási tilalom elrendelése törvénytelen volt.

Hollandiában a járvány miatt január 23. óta nem lehet kimenni az utcára este 9 és hajnali fél 5 között. A korlátozást éppen a napokban hosszabbították meg március 2-ig.

Csakhogy egy vírus-szkeptikus szervezet megtámadta a korlátozásról hozott döntést, és a bíróság kedden helyt adott az érveiknek.  A Viruswaarheid (Vírusigazság) nevű szervezet nemrégiben még  Viruswaanzin (Vírusőrület) néven működött, vezetője pedig Willem Engel tánctanár, aki kedd estére máris bulizni hívta az Instagramon az embereket.

A bíróság elsősorban a kijárási korlátozás elrendelésének módját kifogásolta, mert a kormány sürgősséggel, a szenátust kikerülve, csak a parlament alsóházának támogatásával vezette be az éjszakai kijárási tilalmat. A bíróság szerint nem volt annyira drámai a helyzet, hogy eltekinthettek a szavazás előtti alaposabb vitától, és így a szenátus bevonásától.

A kijárási tilalom bevezetését egyébként heves tüntetések fogadták több holland nagyvárosban is, a tüntetők autókat gyújtottak fel, a rendőrség vízágyúval oszlatott. Willem Engel akkoriban azt mondta, hogy a tüntetéseket a titkosszolgálatok szervezték, hogy okot adjanak a hadsereg bevetésére, és a diktatúra bevezetésére.

A holland kormány – amely ügyvivőként működik csak a márciusi választásokig – kedd délután 1-ig nem reagált a hágai bíróság ítéletére. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek