A vizsgálatok szerint valami nagyon nem stimmel a koronavírus kínai kialakulásával

Megosztás

Eddig is nagyon sokan megkérdőjelezték, hogyan és mikor is kezdődött a Covid-19 világot elsöprő pályafutása. A WHO vizsgálatai is alátámasztják, hogy erős a valószínűsége, hogy valaki valamit elhallgat.

A vírus már 2019 decemberében széles körben terjedt Vuhanban, és MÁR AKKOR 13 VARIÁNSA JELEN VOLT A KORONAVÍRUSNAK A KÖZÉP-KÍNAI NAGYVÁROSBAN

– mondta a CNN-nek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínában folytatott vizsgálatát vezető Peter Ben Embarek.

EZ PEDIG AZT JELENTHETI, HOGY A VÍRUS MÁR JÓVAL A DECEMBERI VUHANI FELFEDEZÉSE ELŐTT MEGJELENT KÍNÁBAN 

– állapította meg az amerikai műsorszóró. 

A WHO kutatói Vuhanban, ahol a vírust először feljegyezték, az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 eredetét keresték.

Embarek most a CNN-nek adott interjújában elmondta: a SARS-CoV-2 tizenhárom különböző genetikai szekvenciáját azonosították.

MIVEL A VÍRUSOK FOLYAMATOSAN MUTÁLÓDNAK, ANNAK FELFEDEZÉSÉVEL, HOGY 13 VARIÁNS VOLT MÁR VUHANBAN 2019 DECEMBERÉBEN, FELTÉTELEZHETŐ, HOGY A VÍRUS MÁR KORÁBBAN BEJÁRT EGY UTAT AZ ÁZSIAI ORSZÁGBAN.

Egyes vírustörzseket összefüggésbe tudtak hozni a kínai piacokkal, így az állatpiaccal is, melyet a járvány kirobbanásának helyszíneként tartottak sokáig számon. Más vírusvariánsokat azonban nem tudtak piaci helyszínekhez kapcsolni – mondta a WHO szakértője.

Embarek mindazonáltal nem akart következtetéseket levonni annak kapcsán, hogy a variánsok felfedezése mit jelent a koronavírus eredetére nézve. A CNN szerint azonban ez megerősítheti azt a feltételezést, hogy az új típusú koronavírus már az első azonosított eset előtt  megkezdte világhódítását.

A világszervezet kutatócsoportja már elhagyta Kínát, Embarek is Svájcból adott interjút a CNN-nek. Elmondta, hogy vissza szeretnének térni Vuhanba az elkövetkező hónapokban, hogy górcső alá vehessék egyebek mellett a város vérbankjában őrzött több ezer vérmintát. Ennek célja a vírus genomjainak keresése, ami választ adhat arra: ha nem Vuhanban, akkor valójában hol és mikor tört ki a járvány?

Index.hu

Kapcsolódó cikkek