Most már komolyabban előjött a téma – dupla maszk viselését javasolja a járványügyi központ

Megosztás

Néhány héttel ezelőtt egyszer már felreppent a hír arról, hogy a koronavírus terjedését sokkal jobban akadályozhatja, ha az emberek nem egy, hanem akár két arcmaszkot is felvesznek egyszerre, a fertőzés továbbadásának kockázata ezzel drasztikus mértékben lecsökken. De ezt valóban sikerülne is végigvinni a szimpla maszkot sem kedvelők körében?

Bármilyen maszk csökkenti a koronavírus fertőzésének kockázatát, de igazi védelmet csak az arcra szorosan felhelyezett sebészi maszk, vagy egy sebészi maszk és a fölötte viselt szövetmaszk együttes használata jelent – közölte az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC).

A New York Times cikke szerint a CDC vizsgálata azt állapította meg, hogy a vírus átterjedése akár 96,5 százalékkal is csökkenthető, ha mind a fertőzött, mind a nem fertőzött személy megfelelően hordja a maszkot. Rochelle P. Walensky, a CDC. igazgatója a Fehér Ház szerdai koronavírusos tájékoztatóján azt ajánlotta az amerikaiaknak, hogy mindenképpen „jól illeszkedő maszkot” viseljenek az arcukon, amelynek két vagy több rétege van.

A New York Times azt írja: a maszkokról közismert, hogy nagyban lecsökkentik a fertőzött emberek által kilélegzett aeroszol mennyiségét, de a maszkok hatékonysága eléggé eltérő, miután a széleik körül gyakran szivárog a levegő. Az Egyesült Államokban is attól tartanak, hogy a koronavírus új, a korábbinál sokkal fertőzőképesebb variánsa ott is elterjed.

A CDC ezért a fokozottabb védelemre és a maszkok megfelelő használatára figyelmeztet azon új laboratóriumi kísérletek alapján, amelyeket Linsey Marr, a Virginia Egyetem aeroszol-transzmissziós szakértője és Monica Gandhi, a Kaliforniai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó kutatója végzett.

A kísérletek során arra jutottak, hogy a legjobb védelmet a sebészi maszk felett viselt szövetmaszk jelenti. A másik megoldás az, ha a sebészi maszkot az arcra szorosan illeszkedve helyezik fel. A CDC ehhez azt javasolja, hogy mindenki szorosan kösse meg a maszkot, vagy ha gumis kivitelről van szó, akkor szükség esetén a gumipántra kötött csomóval biztosítsa, hogy a maszk szélei mindenhol rendesen illeszkedjenek az arcra.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek