WHO: Nem laboratóriumból, hanem állatról terjedhetett át a koronavírus az emberre

Megosztás

Nem sikerült azonosítani a koronavírus állati eredetét. Az Egészségügyi Világszervezet szakértői csoportja egy hónapig vizsgálódott Kínában, hogy felkutassa a vírus forrását. A kutatások alapján valószínűtlen, hogy egy kínai laboratóriumból származna – hangzott el a Euronews videójában.

„A koronavírus valószínűleg állatról terjedt át az emberre, de a közvetítő fajt még nem tudtuk azonosítani” – mondta Liang Wannian, a kutatás kínai vezetője.”

A WHO kutatócsoportja egyetért a kínai tudósokkal abban, hogy a vírus korábban nem volt szignifikánsan jelen az országban. Peter Ben Embarek, a csoport vezetője azt mondta:

„Ahogy azt Wannian professzortól is hallhatták, nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a vírus 2019 decembere előtt is jelen lett volt Vuhanban, vagy másik városban.”

A misszió során szigorú kínai felügyelet mellett – és újságírók távol tartásával – a kutatócsoport több releváns helyszínre is ellátogatott, köztük az első esethez köthető élelmiszer piacra is. Megvizsgálták azt a laboratóriumot is, amellyel kapcsolatban korábban az a gyanú merült fel, hogy a vírus onnan jutott ki – ezt a feltételezést a szakértők elvetették. A koronavírus-világjárvány több mint egy éve tört ki – a tudósok a vírus pontos eredetét valószínűleg csak évek múlva tudják feltárni.

Kapcsolódó cikkek