A közbeszerzések átláthatóbbá tételére szólították fel Magyarországot, 750 milliárd forog kockán

Megosztás


Reuters hírügynökség információi szerint Európai Unió vezetése közölte a magyar kormánnyal, hogy változtassa meg a közbeszerzési törvényeket a rendszerszintű csalások visszaszorítása érdekében, még mielőtt elérhetővé válna számára a több milliárd eurónyi forrás az EU járvány-helyreállítási alapjából – szemlézte a külföldi újságot a Telex is.

A 750 milliárd eurós mentőcsomag felosztását irányító Európai Bizottság több uniós állammal is közölte, hogy fejlesszék a források elköltéséről szóló javaslataikat.

Brüsszel jelentős módosításokat szeretne a magyarországi közbeszerzési törvényeben, úgy tudni, Orbán Viktor miniszterelnök kormányától konkrét változtatásokat követeltek.

A Reuters úgy tudja, a magyar kormány még nem adott választ.

“A gyakorlatban nem elegendő a verseny a magyar közbeszerzésekben”

– Idéz a hírügynökség a dokumentumból, amely az adatok átláthatóságának javítására és a közbeszerzési folyamat nyíltabbá és igazságosabbá tételére szólítja fel a tagállamokat, köztük hazánkat is.

Az uniós, csalás elleni szervezet, az OLAF tavalyi jelentése szerint Magyarországon 2015–2019 között az uniós források csaknem 4 százalékát szabálytalanul költötték el, miközben az uniós átlag 0,36 százalék, és a második legrosszabb, szlovák eredmény is 0,53 százalék.

A bizottsági dokumentum felsorolta a szükséges jogi változásokat az átláthatóság, az ajánlattevők közötti valódi verseny és az elszámoltathatóság bevezetése érdekében. A Reuters szerint a magyar kormány még nem kommentálta a bizottsági dokumentumot.

Az Európai Unió járvány utáni helyreállítási alapja 750 milliárd eurót biztosít a tagállamoknak a következő években a gazdaság talpraállítására, digitalizálására és zöldítésére. Magyarországnak ebből 6,3 milliárd euró jutna a tervek szerint.

Kapcsolódó cikkek