Már a jövő héten megkezdődhet az oltás a „megbízható” orosz vakcinával

Megosztás

Az orosz vakcina megbízható és biztonságos, egy kisebb adaggal már akár a jövő héten meg tudja kezdeni vele Magyarország az oltást – mondta el az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója a közszolgálati televízió szombat reggeli adásában, amelyet az Index szemlézett.

Szentiványi Mátyás elmondta: a brit orvosi szaklap, a Lancet által is biztonságosnak és mintegy 92 százalékos hatékonyságúnak tartott oltóanyaggal kapcsolatban a magyar hatóságok a szer biztonságosságát, hatékonyságát és minőségét vizsgálják. Azt is elmondta, hogy a mellékhatásai nem okoznak nagyobb problémát.

A FŐIGAZGATÓ HANGSÚLYOZTA: A SZPUTNYIK V VAKCINA UGYANOLYAN HATÉKONYSÁGÚ, MINT A NYUGATI VAKCINÁK, A PFIZER VAGY A MODERNA.

Hozzátette: a vakcina hatvan év felett is biztonságos, ebben a korosztályban is 92 százalékos hatékonyságot mutatott, és 85 éves volt a legidősebb, akit oltottak vele. Bár rövid távú ismereteink vannak minden vakcináról, az bizonyos, hogy kialakít egy immunitást, de jó okunk van bízni abban is, hogy a vírus továbbadását is megakadályozza.

Az oltóanyag európai engedélyezésével kapcsolatban hangsúlyozta: az Európai Unió is két-három hónapot ad magának egy oltóanyag engedélyezésére, ami nyár elejére történhet meg. Ez nem befolyásolja a magyar oltásokat, itthon már megvan az engedély, akár már a jövő héten is megkezdődhetnek vele az oltások.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek