Így védenek jelenleg a forgalomban levő vakcinák

Megosztás

Jelentősen megoszlik, hogy melyik oltóanyag hány %-os védelmet nyújt, de a hivatalosnak mondható információk alapján mindegyik jobb hatékonysággal véd, mint egy sima, szezonális influenza elleni oltás.

De mennyire tekinthető hivatalosnak az orosz és a kínai vakcinák eredménye, amelyek körül finoman szólva is sok a kérdőjel?

A Szabad Európa mindenesetre közzétette saját Facebook-oldalán az eddigi adatokat, amelyeknek nagyobb része hivatalosan igazolt (az orosz és a kínai eredmény egyelőre nem).

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „A vakcinák hatásossága Az orosz fejlesztésű Szputnyik-v vakcina hatásossága a kutatások szerint több mint 90 százalék. Ãsszeszedtük, hogy milyen hatásosak más oltások. COVID-19 vakcinák becsült hatásossága (százalék) Pfizer/BioNTech Moderna The Gamaleya Center (Szputnyik-V 95 94.1 Novavax 91.6 University Oxford/ AstraZeneca 89.3 Johnson&Johnson 70 Sinovac 66 50.4 Más vakcinák hatásossága (százalék) Szezonáliş influenza- oltás* 2019-20 45 Kanyaró (MMR-vakcinában) Járványoş gyermekbénulás (IPV) 99 Szabad Eυrόρa 99 Megj.: hatásosság különböző vírusmutációk esetében. hatásosság elértea 82%-ot, három beadása influenzaoltás hatásossága 60%közt változik, függÅ‘en. Németh Dóra, Kristyna Foltynova grafikonja alapján Forrás: ancet, Statista, AFP, médiagyűjtés”

Egy érdekes hozzászólás a kommentek között: “Azért furi, a jól ismert influra évek alatt nem sikerül hatékony oltást csinálni az ismeretlen covidra meg fél év alatt 95%osat… “

Kapcsolódó cikkek