Lassan lejár a haladék, nemsokára országosan tiltják és büntetik is az avarégetést

Megosztás

A veszélyhelyzet végéig továbbra is az önkormányzatok határozzák meg a kerti hulladékok égetésének szabályait. Ez a tevékenység egyes településeken – például Miskolcon – már eddig is tiltva volt, másutt általában az év egy időszakában vagy a hét bizonyos napjain engedélyezik az égetést.

Egyébként a HungAIRy felmérése szerint a kerti hulladék illetve az avar elégetése jelentős mértékben hozzájárult Miskolc és a környező települések levegőminőségének javulásához. 

Mivel a levegő védelme kiemelten fontos, ha valakit illegális avarégetésen érnek tetten, a szabálysértő magánszemélyek 100 ezer forintos bírsággal is büntethetők.

Az Agroinform.hu oldalán megjelent kérdőívre adott válaszokból kiderült, hogy az emberek 62 százaléka eddig évente egy-két égetéssel letudta a kerti hulladék megsemmisítését, ennél gyakrabban csak 23 százaléknyian gyújtottak ilyen céllal tüzet.

A veszélyhelyzet lejártával azonban minden bizonnyal életbe lép az országos tiltás, utána mindenhol tilos lesz ily módon megszabadulni a zöldhulladéktól.

Kapcsolódó cikkek