A Borsod Meteo jelenti: Jövő hét közepétől újra érkezik a kora tavaszias enyheség

Megosztás

Hazánk időjárását az észak felől felénk hullámzó frontrendszer illetve a mediterrán térségben kialakuló légörvény együttesen alakítja az elkövetkezendő 24 órában.

A ciklon dél felől nedves levegőt mozgat, miközben hátoldalán északi irányból hidegebb légtömeg sodródik fölénk, ezért átmenetileg újra téliesebbre fordul az idő vasárnapra. Nem lesz tartós a lehűlés, hiszen a jövő hét közepére az észak-atlanti térségben kialakuló újabb ciklonok előoldalán, a Délkelet-Európa felett aktivizálódó anticiklonnal alkotott közös, déli, délnyugati áramlási rendszerében igen enyhe, szubtrópusi eredetű léghullámok érkeznek a medence területére, ezért az előttünk álló hét közepétől újra kora tavasziassá válik a légköri helyzet.

Éjjel nyugat felől zárt és összefüggő felhőmező húzódik felénk, megvastagszik a felhőtakaró. Egyre több helyen kezdődik csapadéktevékenység, melynek halmazállapota vegyesnek ígérkezik. Délen inkább eső, havas eső hullik, míg északabbra a kezdeti, átmeneti eső után havas esőre, havazásra van kilátás. Az Alföld délkeleti vidékein ónos eső kialakulásának is jelentős az esélye!

Az északi, északkeleti szél megélénkül, az Alföldön időnként megerősödik. A leghidegebb kora reggeli órákra jellemzően +1, -6 fok közé süllyed a hőmérő higanyszála.

Vasárnap napközben folytatódik a jobbára erősen felhős, borult égkép. Eleinte nagy területen várható csapadék, zömmel havas eső, havazás, délen, délkeleten havas eső, eső, a reggeli időszakban ónos eső, majd dél felé koncentrálódik a csapadékmező és északon a felhőzet is elvékonyodik, felszakadozik.

Elsősorban az északi országrészben fordulhatnak elő szűrt, napos periódusok. Az északkeleti, északi szelet sokfelé kísérik élénk, alkalmanként kifejezetten erős lökések, mely a Bakony térségében hófúvásokat is okozhat.

Kora délutánra jellemzően fagypont köré emelkednek a csúcsértékek.

A jövő hét elején kezdetben télies időre számíthatunk, ezen belül hétfőn az Alföld délkeleti felében még lehet mérsékelt havazás, havas eső, később fokozatosan csökken a csapadékhajlam mindenhol. Az ország túlnyomó részén kisüt hosszabb-rövidebb időszakokra a nap, valamint a légmozgás is mérséklődik.

Hétfő hajnalban országos fagyra készülhetünk, általában -1, -6 fok közötti értékekkel, de a derült, szélvédett, hóval borított tájakon -10 fok körüli, kevéssel az alatti minimumokra is célszerű számítani. Napközben kevéssel emelkedik még fagypont felé a hőmérséklet, általában 0, +5 fok között szóródik.

Kedden a még fagyos reggelt követően már enyhébb levegő ér el minket, ezért a több-kevesebb napsütés és a változóan felhős égbolt mellett pozitív tartományba kúsznak a maximum-értékek, többnyire 2-10 fok közé. Csapadék a nap nagy részében sehol sem hullik, de délután nyugat felől vastagodni kezd a felhőzet és a nyugati határnál kisebb eső kialakulásának is megvan az esélye.

A hét közepén, szerdán egy hullámzó frontálzóna, annak melegfronti szakasza alakítja időjárásunkat, és mögötte több fokos, erőteljes enyhülésre számíthatunk. Feltámad és délire, délnyugatira fordul a légáram. A front felhőzetéből mérsékelt esők, záporok is kialakulhatnak, északkeleten hullhat számottevőbb mennyiség. A legmelegebb, kora délutáni órákban 6-13 fokot mérhetünk és gyengülnek, sőt az ország egyes részein meg is szűnnek az éjszakai fagyok.

Csütörtökön, pénteken marad a kora tavasziasan enyhe jelleg. Mindkét nap szórványosan fordulhat elő eső, záporeső a hosszabb-rövidebb napos időszakok és a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett. A délies szél élénk, helyenként erős lesz és kora délutánra a legtöbb helyen 10 fok köré, főleg a déli országrészben kevéssel a felé, néhol 14-15 fok köré emelkednek a csúcsértékek.

A hétvégén a tőlünk délre és északra felhalmozódó, két eltérő hőmérsékletű (szubtrópusi és sarkvidéki) légtömegek határán helyezkedünk el, ezért éleződni kezd az észak-déli megosztottság a hőmérsékletek terén és növekedni kezd a csapadékhajlam, vagyis újabb esők érkezése prognosztizálható egy soron következő ciklonális hullám hatására.

A hőmérsékletek délen még átlépik a 10 fokot, északabbra valószínűleg már nem emelkednek 5 fok fölé!

A részletes időjárási prognózoist Pap Áron-meteorológus készítette.

Kapcsolódó cikkek