Őszinte szavak: Szijjártó nem tud Orbánnál demokratikusabb politikust elképzelni

Megosztás

Külügyminiszterünk úgy látja, Európában nem is tudna Orbán Viktornál demokratikusabb miniszterelnököt elképzelni és sértő, hogy rengetegen autokratikusnak nevezik az ország vezetőjét.

Szijjártó Péter szerint nem túlzás, hogy 2016 és 2020 között a valaha volt legjobb politikai kapcsolat állt fenn Magyarország és az Egyesült Államok között, köszönhetően Donald Trump és Orbán Viktor nagyon jó személyes viszonyának – számol be róla a 444.hu.

A külügyminiszter az Euronewsnak adott interjújában azt üzente az új amerikai elnöknek, Joe Bidennek, hogy „a bizalom és a tisztelet nagyon fontos”, és sértő volt, amikor Magyarországot autokratikus államnak nevezte.

„A mostani miniszterelnök az első volt, aki a szovjet csapatok távozását követelte Magyarországon. Fontos szerepe volt a demokratikus átmenetben és négyszer választották meg Magyarország miniszterelnökévé. Az elvesztett választások után is a politikában maradt, elszámoltatható volt és újraindult a mandátumáért. Nem tudok nála demokratikusabb politikust elképzelni jelenleg Európában.” Mindezek mellett azt mondta, ha Biden Közép-Európával szeretne foglalkozni, a magyar kormány készen áll együttműködni vele.

Kérdezték az orosz ellenzéki tüntetőkkel szembeni brutális rendőri fellépésről is. Erre azt mondta, amit a Navalnij-ügyre és korábban a belarusz választásokra is: támogatja az Európai Unió közös álláspontját. Amikor múlt héten vakcinaügyben Moszkvában járt, nem hozta szóba a témát. 

Az orosz oltóanyagról azt mondta, a magyar hatóság szakemberei alaposan megvizsgálták. „Mintákat kaptak, meglátogatták azokat a helyeket, ahol ezeket az oltóanyagokat gyártják, tanulmányozták a dokumentációt és megadták a jóváhagyást.” Szerinte a jóváhagyás után nem tehetett mást, mint hogy megállapodást kötött. 

A miniszter arra nem reagált, hogy hétfőn megírtuk: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által felkért külsős szakértők hiányzó vagy ellentmondásos adatok miatt nem támogatták a vakcina engedélyezését. Szerintük ezek előbb tisztázásra szorultak volna.

Kapcsolódó cikkek