Olyan kormányzati cenzúrának lehettünk tanúi a raktárkoncerteken, hogy Kádár is megirigyelné

Megosztás

A nyíltan kormányellenes nézeteket valló Hétköznapi Csalódások nevű zenekar koncertjét agyba-főbe vágták, majd az egyik fellépőt retorzió is érte a produkció miatt.

A Kádár-rendszerben volt utoljára arra példa, hogy egy állami tévéműsorban konkrétan cenzúrázzák egy zenekar koncertjét. Pedig pontosan ez történt a pécsi Hétköznapi Csalódások punkzenekarral, akiket – állításuk szerint – az eleje óta megfigyeltek, az énekessel le akarták vetetni a „Soros” feliratú pólóját, illetve a végleges adásból kivágták a Fidesznek kellemetlen dalokat és a stáb bohócnak öltözött tagját, aki kormányzati szlogenekkel konferálta fel a számokat. Az egyébként színészként dolgozó bohócot a felvétel után pár nappal kopasz verőemberek támadták meg a saját a lakása előtt.

A történetet maga a zenekar posztolta ki a Facebookra január 24-én.

A hosszú bejegyzésben többek között azt állítják:

  • A szervezők, pontosabban a szervezők mögött álló politikai erők az eleje óta nagyon tartottak az egyébként közismerten balos, Fidesz- és Orbán-ellenes Hétköznapi Csalódások raktárkoncertes fellépésétől.
  • A fellépés előtt többször is érkezett olyan kérés a zenekarhoz, hogy bizonyos számokat ne játsszanak majd el a fellépésen. Ezek főleg a Fidesszel és Orbán Viktorral kapcsolatos, rendszerkritikus számok voltak.
  • Vittek magukkal egy színészként dolgozó bohócot is, aki kormányszlogenekkel kötötte át egymásba a koncerten elhangzó dalokat.
  • A zenekar azt állítja, hogy a helyszínen is megfigyelték a koncertjüket, de az, hogy kik és miért, nem derül ki. Viszont a helyszínen egy nő jelezte feléjük, hogy a Viktor című, Orbán Viktorról szóló számukat nem vágják bele a végleges videóba, és véleménye szerint a bohóc is vállalhatatlan volt.
  • A fellépés előtt megkérték a frontembert, hogy vegye le a „Soros” feliratú pólóját, amire ő nem volt hajlandó.
  • A Covid-intézkedések miatt a zenekar teljes stábjának meg kellett adnia a nevét és a lakcímét a szervezőknek.
  • A végleges koncertvideót a többi zenekarral ellentétben csak az utolsó pillanatban küldték el nekik, pedig folyamatosan kapcsolatban voltak a szervezőkkel.
  • Aztán kiderült, hogy a végleges videóból teljesen kivágták a helyszínen a szervezők által vállalhatatlannak ítélt bohócot, illetve az olyan számokat, mint a Viktor, a Geciország vagy az Abszurdisztán. Még a vágóképeket is úgy használták, hogy ne látszódjon rendesen a „Soros” felirat a frontemberen.
  • A többi fellépővel ellentétben a punkzenekarral nem forgattak kulisszák mögötti videót, beköszönést vagy reklámanyagot sem, de még a a Facebookon sem kommunikáltak semmit róluk, miközben több száz másik fellépőről naponta jelentek meg informatív bejegyzések.
  • Két nappal a fellépés után a lakása előtt várta a bohócot alakító színészt több kopasz verőember, és a neve megkérdezése után ütni-rúgni kezdték. Ő volt egyébként a stáb egyetlen, Budapesten fellelhető tagja.

További részleteket a Telex.hu cikkéből tudhatunk meg.

Kapcsolódó cikkek