Gondban a magyarországi cirkuszok: negyedére zuhant a bevételük

Megosztás

Még egy ilyen évet nem bírnánk ki, a 2019-i bevételeknek csak a 30-40 százalékát kerestük meg – így jellemezte a tavalyi cirkuszi szezont Eötvös Loránd a Népszavának nyilatkozva. Az általa vezetett Eötvös Cirkusznak például mindössze négy hónap előadásaiból kell fenntartania magát, ez pedig még úgy is kevés, hogy közönség ki volt éhezve a látványosságra, és a nyári időszakban sokan elmentek a műsoraikra.

A jóval kevesebb bevételből kellett kigazdálkodni a béreket, az egy-egy előadásra beszálló truppok szerződéses díját, a biztosításokat, az autópark költségeit; ráadásul idén a vendégartisták és idomárok rezsijét is ki kellett fizetni, mert a tél elején társuló művészek a korlátozások idején nem tudtak hova menni.

Más társulatokhoz hasonlóan az Eötvös Cirkusz is pályázott a Köszönjük, Magyarország-program forrásaira, és összesen 4,5 millió forintot kapott. Ennek fejében ingyenes vidéki előadásokat kellett tartaniuk, amelyekre a helyi önkormányzatok hoztak nézőket. Eötvös Loránd büszke arra, hogy a körülmények ellenére nem kellett elküldeniük a dolgozókat, és senki nem váltott pályát, keresett új munkahelyet a csapatból. A következő évad viszont a homályba vész: nem látni előre, milyen korlátozó vagy lazító intézkedések jönnek és mikor, kérdőjelekre pedig nem lehet turnét építeni.

A Népszava egyéni vállalkozóként dolgozó, társulatokhoz nem szerződő artistákat is kérdezett. Ők nagyrészt elvesztették a szokásos fellépési lehetőségeiket. „A járvány előtt bevételem és a megbízásaim változóak voltak, de nem panaszkodhattam. Vállaltam születésnapi zsúrt, fesztiválos fellépést és nagyvállalatok karácsonyi ünnepi műsorát is. Az elmúlt egy évben viszont egyetlen munkám sem volt” – mondta egy névtelenséget kérő zsonglőr. Hozzátette: úgy tudja, a szakmabeli barátai közül többen biciklis futárnak álltak.

További részletek a többi cirkusz helyzetével kapcsolatban a Népszava összeállításában.

Kapcsolódó cikkek