Miért jó az USA elnökének lenni? Közel 120 milliós, éves fizetés és számos más kiváltság

Megosztás

Joe Biden és családja biztosan nem fog szűkölködni az anyagiakban sem. Az elnökség azonban 365 napos szolgálatot is jelent, nincs szó szerint vett szabadnap.

Amellett, hogy családjával a Fehér Házban laknak és személyzet lesi minden kívánságukat, állandó hozzáférésük van az elnöki vidéki házhoz, az elnöki helikopterhez és magánrepülőhöz, sőt, bőkezű elnöki nyugdíjjal a tisztségviselése után is gondját viselik – írja a Forbes.hu.

Ugyanakkor egy fontos dolog hiányzik az elnöki ellátásból: a vakáció.

Az elnökök nem vehetnek ki szabadnapot, csak más helyszínen folytathatják a teendőket, ha úgy szeretnék. A tanácsadóik, a személyzet és a testőrök mindenhova követik, így a munka egy pillanatra sem áll le.

Az amerikai törvény szerint az elnöknek fizetés jár, amire azután is jogosult, hogy lejárt a mandátuma. A pénzügyi részletekről a Business Insider számolt be.

“Az évi 400 ezer dolláros (118 millió forintos) fizetés mellett évente 50 ezer dolláros (15 millió forint) reprezentációs alapra jogosultak, évi 100 ezer dollárt (29 millió forint) fordíthatnak utazásra és 19 ezer dollárt (6 millió forint) szórakozásra.”

A fizetés adóköteles, de a többi pénzügyi juttatás nem az.

A Fehér Ház 1792 óta ad otthont az aktuális elnöknek, ahol 132 szoba, hat szint, saját csokoládébolt, mozi, bowlingpálya, teniszpálya, edzőterem és medence áll rendelkezésükre.

Az elnök és családja százezer dollárt kapnak, hogy saját ízlésük szerint rendezzék be a rezidenciát a Fehér Házban. Ezt a juttatást Barack és Michelle Obama nem fogadták el, 2009-ben saját forrásaikból rendezték be a házat, összesen körülbelül másfél millió dollárt költöttek, míg a Trump család 1,75 milliót.

A rezidencián saját séf és cukrász jár a családnak, ők és csapataik tervezik meg a heti menüt. Ugyanakkor a Fehér Háznak közel száz állandó lakója van, köztük a személyzet, a takarítók, virágkötők és házvezetők.

A Fehér Ház fenntartása évi 4 millió dollárba kerül.

Ha az elnök megunná az állandó rezidenciát, elvonulhat (dolgozni) a marylandi Camp David-re, ami az 1930-as évek óta biztosítja az elnök vidéki rezidenciáját. Persze itt is minden extra megtalálható, ami a Fehér Házban is.

Az utazást az elnöki magángép, az Air Force One és az elnöki helikopter, a Marine One biztosítja. A repülő egy Boeing 747-200B típusú, százfős monstrum, aminek a használata óránként 200 ezer dollárba (58 millió forint) kerül.

Az elnököt és családját 0-24 biztonsági személyzet védi mandátuma lejárta után is,

páncélozott , mindennel felszerelt autókonvojban utaznak, amelyben egy-egy autó ugyanannyit nyom, mint egy tank.

Az elnök egészségére kiemelt egészségügyi keretet és szakértőket biztosítanak. A Fehér Házban van külön egészségügyi részleg, szobák, gépek és 0-24 hívható orvosok.

Az elnöki nyugdíj is igen bőkezű: Jimmy Carter, Bill Clinton és mindkét Bush évi 205 ezer dollár nyugdíjat kap, Obama pedig 207 ezer dollárt.

Ezen felül olyan extra juttatásokat is kérhet a Kongresszustól mint a személyzetük fizetése és irodabérlés. George W. Bush például több mint egymillió dollárt kapott irodabérlésre 2015-ben.

Kapcsolódó cikkek