Ma írják alá a 2021-es minimálbér megállapodást

Megosztás

Hónapok óta tartó tárgyalássorozat után hétfőn, délután két órakor írhatják alá a megállapodást a 2021-es minimálbérről a szakszervezetek, a munkaadók és a kormány képviselői.

A megegyezés szerint februártól 4 százalékkal nő a minimálbér, illetve a garantált bérminimum. Ez azt jelenti, hogy a minimálbér bruttó 161 ezer forintról 167 ezer 400 forintra, míg a garantált bérminimum bruttó 210 ezer 600 forintról 219 ezerre emelkedik. Az év második felétől további egy százalékkal nőhet a legkisebb bér összege, amennyiben a szociális hozzájárulás összege tovább csökken. Ebben az esetben a második félévben már bruttó 169 ezer forintos minimálbérrel és 221 ezer 200 forintos bérminimummal lehet számolni.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy fájó szívvel, de igent mondtak a megállapodás aláírására.

Nagyon nehezen hoztuk meg ezt a döntés, nagyon komoly kompromisszumnak tekintjük, és nem felel meg az előzetes várakozásainknak

– fogalmazott.

A szakszervezetek az 5 százalékot szerették volna elérni, de erre végül nem került sor. A becsléseik szerint az országban összességében nagyjából egymillió ember dolgozik a legkisebb bérekért, vagy keres csak kicsivel többet. 

Hozzászólások

Related posts