Életbe lép az egyszer használatos műanyagokról szóló kormányrendelet, július 1-től rengeteg termék forgalmazása kerül tiltásra

Megosztás

Az Európai Unió 2021. január 4-én lezárta megfelelőségi vizsgálatát az egyes egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásáról szóló magyar kormányrendelet tervezetéről – írja a dontwaisteit.hu.

A rendelet 2021. július 1-jétől megtiltja az oxidatív úton lebomló műanyagtermékek, valamint az alábbi, az EU által betiltott egyszer használatos műanyagtermék és azok biológiailag lebomló műanyagból készült változatának forgalomba hozatalát:

 • Fültisztító pálcikák;
 • Evőeszközök (villák, kések, kanalak, evőpálcikák);
 • Tányérok;
 • Szívószálak;
 • Italkeverő pálcikák;
 • Léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálcák, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet;
 • Expandált polisztirolból készült ételtároló edények, azaz ételtartók, például dobozok tetővel vagy anélkül, amelyek olyan ételek tárolására szolgálnak, amelyek:
  azonnal fogyaszthatók helyben vagy elvitelre,
  fogyasztása általában az edényből történik,
  készételként fogyaszthatók, azaz további elkészítést, például főzést, forralást vagy melegítést nem igényelnek,
  beleértve például a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényeket, kivéve az italtárolókat, tányérokat és tasakokat, valamint az ételt tartalmazó csomagolásokat;
 • Expandált polisztirolból készült italtárolók, beleértve a kupakjukat és a fedelüket is;
 • Expandált polisztirolból készült italtartó poharak, beleértve azok tetejét és fedelét is.
  Az expandált polisztirolból készülteken túli egyéb egyszer használatos műanyag italtartó poharak, beleértve azok tetejét és fedelét is.

A hazai jogszabály tervezete az uniós tiltásokon túlmenően 2021. július 1-jétől megtiltja továbbá

– az expandált polisztirolból készülteken túli egyéb egyszer használatos műanyag italtartó poharak, beleértve azok tetejét és fedelét és azon könnyű műanyag hordtasakok, amelynek falvastagsága 15 mikron és a feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével forgalomba hozatalát is.

A tervezett hazai szabályozás abban is túlmutat az unióson, hogy a fenti termékek valamennyi biológiailag lebomló műanyagból készült változatának forgalomba hozatalát is tiltja, míg az uniós irányelv a kémiailag nem módosított természetes polimerekkel kivételt tesz.

Készült az Ökopolisz Alapítvány támogatásával.

Hozzászólások

Related posts