Küszöbön a nagy balhé, bepöccent az EU az oltóanyag-gyárakra, hogy nem tartják be az ígért határidőket

Megosztás

Nemcsak Magyarországon, az egész Európai Unióban akadozik a koronavírus elleni oltóanyagok szállítása, a szerződések megkötésekor óriási ígéretek hangzottak el, de az üzlet az üzlet még ilyen helyzetben is. Ezt nagyon nem szeretné hagyni az Unió vezetése és kicsit az asztalra csapott. Mindkét fél tartsa be a szerződésben foglaltakat, nincs kibúvó.

Az Európai Unió be fogja tartatni a koronavírus elleni oltóanyaggyártókkal a velük kötött szerződésekben foglalt kötelezettségeket – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnap a francia Europe 1 rádiónak nyilatkozva.

A Pfizer amerikai gyógyszergyár a múlt héten bejelentette, hogy lassítja az oltóanyag-szállítást, hogy növelni tudja a gyártókapacitásokat. Pénteken az AstraZeneca brit vállalat tájékoztatott arról, hogy gyártási problémák következtében ugyancsak lelassul a vakcina szállítása az EU-ba.

„Jogi eszközeinket felhasználva el fogjuk érni, hogy a gyártók tiszteletben tartsák a szerződésben foglaltakat” – mondta Michel. Az EU ragaszkodik ahhoz, hogy a vállalatok átláthatóan kommunikáljanak a szállítási késések okaival kapcsolatban. Közölte azt is, hogy amikor a Pfizer tudatta, hogy késés várható, az EU-nak – kemény tárgyalási álláspontot képviselve – sikerült a késések időtartamát csökkenteni.

„Keményen az asztalra csaptunk, ezzel sikerült csökkentenünk a késést” – mondta, hangsúlyozva, hogy a gyógyszergyárak azóta beleegyeztek abba, hogy a január 25-i héttől kezdve az eredeti ütemterv szerint szállítanak az Európai Uniónak.

Michel arról is beszélt, hogy a Pfizer egyebek mellett azt hozta fel a szállítás lassításának okaként, hogy mint kiderült, egy fiolányi oltóanyagból nem csak 5, hanem 6 dózisnyi oltás is kinyerhető. A gyógyszercég szerint pedig ők nem fiolákra, hanem dózisokra szerződtek az EU-val, ezért így nem is kell annyi fiola. A politikus azt mondta, elvárja, hogy a Pfizer átláthatóan és világosan beszéljen, és egyeztessen az európai gyógyszerügynökséggel a második vakcinaszállítmány pontos mennyiségéről mind fiolák, mind dózisok tekintetében – írja a 444.hu.

Kapcsolódó cikkek