Megkezdte az orosz vakcina vizsgálatát a magyar gyógyszerhatóság

Megosztás

Megérkezett Oroszországba az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) küldöttsége, hogy a Szputnyik V vakcinával kapcsolatban is lefolytassa vizsgálatát – írja a HVG a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által a Facebook-oldalán kedden közzétett videó alapján.

Az OGYÉI különítménye ugyanazt az ellenőrzést végzi, amelyet a kínai vakcinával már elvégeztek az oltóanyag gyártóhelyén. Az, hogy a küldöttség helyszíni vizsgálatra Oroszországba látogat, az operatív törzs hétfői tájékoztatóján is téma volt.

Az orosz és a kínai vakcinát még nem használják a magyarországi oltásokhoz, ehhez előbb az OGYÉI jóváhagyása szükséges. Szijjártó Péter egy nappal korábban, hétfőn azt mondta: nekik az a dolguk, hogy a biztonságos vakcinákat felkutassák és Magyarországra hozzák, de annak alkalmazhatóságát nem a politikusok döntik el, hanem az OGYÉI szakemberei. Ettől függetlenül már az orosz vakcina is megérkezett hazánkba, ezt maga Müller Cecília országos tisztifőorvos is megerősítette a hvg.hu kérdésére.

A kínai Sinopharm oltásából – az előzetes tervek szerint – egymilliót szerezne a kormány, hogy felpörgesse a 60 év felettiek oltását. Szijjártó Péter erről azt mondta: az EU csak “csöpögtetve”, tízezrével kapja a vakcinákat, miközben millióknak van rá szüksége, ezért “természetes”, hogy más gyártókkal is tárgyalunk.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek