Több uniós tagállam az oxfordi vakcina gyors engedélyeztetését szorgalmazza

Megosztás

Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit–svéd gyógyszeripari cég koronavírus elleni, közös fejlesztésű oltóanyagának mielőbbi engedélyezését szorgalmazta, miután EU-s és Európán kívüli kormányfőkkel videókonferencia keretében egyeztettek a járvány elleni küzdelemről − írja az MTI-re hivatkozva az Index. A videókonferencián Ausztrália, Dánia, Görögország, Izrael, Norvégia és Csehország kormányfői vettek részt.

Központi kérdés volt az országok oltási stratégiája, a kormányfők egyetértettek abban, hogy a gyors és minél szélesebb körű oltás révén küzdhető le a világjárvány. Az osztrák kormányfő szerint minden hét számít, ezért Dániával és Görögországgal együtt felszólítják az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy a lehető leggyorsabban és bürokráciamentesen hagyja jóvá az AstraZeneca oltóanyagának használatát.

Ausztria kétmillió adag oltóanyaggal számol az első negyedévben az AstraZenecától, és már csak az engedélyeztetésre vár. A kancellár elismerte a Pfizer–BioNTech vakcina beszállítása körüli késlekedést, amely január hónapban 20 százalékos oltóanyag-kiesést jelent az országnak, de bízik abban, hogy februárban sikerül pótolni a kiesett mennyiséget.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek