Nem lesz uniós jogszabály a kissebbségek jogairól

Megosztás


Hatáskör hiányában és a meglévő politikák elégséges volta miatt utasította el az Európai Bizottság, hogy lépjen az őshonos kisebbségek ügyében.

„Minority Safe Pack – Egymillió aláírás a sokszínű Európáért” néven ismert polgári kezdeményezés mögött számos, zömében határon túli magyar szervezet áll, de komoly támogatása volt más európai országokban is. A kezdeményezés célja a nemzeti és a nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmének javítása volt, ennek érdekében szerették volna az Európai Uniónál elérni, hogy szülessen jogszabály-csomag ezzel kapcsolatban. Érveik között szerepel, hogy az EU területén több mint 50 millió olyan ember él, akik egy nemzeti kisebbség vagy kisebbségi nyelvi közösség tagjai.

A kezdeményezést felkarolta az Európai Parlament is, egy hónappal ezelőtti állásfoglalásukban többek között azt írták:

„A regionális nyelveket támogatni kell, és védeni kell a nyelvhasználathoz való jogot az olyan helyeken, ahol az egy hivatalos nyelven túl más nyelveken is beszélnek. A nyelvi közösségek védelme során pedig tiszteletben kell tartani az alapvető jogokat.”

Az Európai Bizottság azonban végül úgy döntött, hogy elutasítja a javaslatot. Közleményükben szerint

„Bár a Bizottság válasza nem irányoz elő új jogi aktusokat, a már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása komoly fegyvertárat fog biztosítani a kezdeményezés céljainak támogatásához.”


Vincze Lóránt, az RMDSZ EP-képviselője hozzátette, hogy a jövőben új eszközökkel, új lendülettel keresik a megoldást az őshonos kisebbségi nyelvek és kultúrák érvényesülésére és védelmére.

via hvg.hu

Hozzászólások

Related posts