MOK-titkár: Nincs akadálya az oltás kötelezővé tételének

Megosztás

A Magyar Orvosi Kamara titkára szerint semmi akadálya nincs annak, hogy Magyarországon kötelezővé tegyék a koronavírus elleni oltást. Dr. Nagy Marcell szerint kulcsfontosságú lenne a jó kommunikáció, mert az oltás össztársadalmi érdek – írta a SzabadEurópa.hu. Ez a döntés az országos tisztifőorvos hatáskörébe esik.

A lap szerint eleve nem szokatlan, hogy bizonyos védőoltások kötelezőek. Aki Magyarországon kíván huzamosabb ideig tartózkodni, annak már most is kötelező többek között a bárányhimlő, a torokgyík, a szamárköhögés, a gyermekbénulás, a kynaró és a rózsahímlő elleni oltás is.

Nagy szerint “amennyiben a munkahelyi kockázatértékelés alapján az egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez elengedhetetlen a dolgozók immunizálása, a munkáltató elrendelheti azt a hatályos szabályok alapján”.

Az, hogy az oltást országosan mindenki számára kötelezővé tegyék, ugyanakkor nem pusztán egészségügyi kérdés, hanem gazdasági, politikai, jogi szakkérdés is – a társadalom minden szeletére hat, éppen úgy, ahogyan maga a járványügyi védekezés általánosságban.

Szabadeuropa.hu.

Kapcsolódó cikkek