Ilyen időjárást tartogat számunkra a jövő hét első fele – A Borsod Meteo jelenti

Megosztás

Holnapra virradóan dél, délnyugat felől megkezdődik a felhőzet növekedése, vastagodása azonban különösen az északi, északkeleti megyékben nagy területen zúzmarás köd, és alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, csapadék legfeljebb hószállingózás formájában fordulhat elő. A minimum értékek döntően -1 és -7 fok között váltakoznak, azonban az Északi-Középhegység hegyvidéki területein -8, -9 fok sem kizárható.

📌Vasárnap napközben délen, délkeleten már erősen felhős borult időben lesz részünk és különösen (Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés) megyében hószállingózásra, kisebb havazásra számítani kell‼ Keleten, északkeleten a reggeli köd megszűnését követően, hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt, viszont néhol makacsul tarthatják magukat egész nap a ködfoltok és a rétegfelhőzet. A vasárnap éjfélig várható lehulló hómennyiség a fent említett területeken, síkvidéken lepel-2 cm-között, míg a Mecsek magasabb pontjain 3-5 cm-közé tehető! Másutt érdemi havazásra semmiképp ne készüljünk. A kora délutáni órákban a maximumokat -2 és +3 fok között mérhetjük.

📌A jövő hét első napjaiban, tehát hétfőn és kedden is szinte hasonlóképpen alakul a csapadéknak a területi elosztottsága.

📌Hétfőn a Kaposvár-Kecskemét-Túrkeve képzeletbeli virtuális vonaltól délre alakulhat ki további havazás, hószállingózás néhány cm-nyi további friss hóréteggel. Északabbra folytatódik a többé-kevésbé napos idő melyet csupán változó vastagságú fátyolfelhőzet szűrhet majd. A hajnali 0 és -6 fokot követően kora délután 0 és +4 fok között alakul a hőmérséklet.

📌Kedden már kissé északabbra tolódik várhatóan a csapadékmező így ezen nap a Zalaegerszeg-Budapest-Nyíregyháza vonaltól délre nagyobb területen további szilárd halmazállapotú csapadék hullása mutatkozik! Délután egy úgynevezett összeáramlási zóna mentén, intenzívebb hózáporok is létrejöhetnek, melyekből kisebb körzetekben hirtelen lokálisan több centimétert meghaladó hóréteg is összegyűlhet! A hőmérsékleti viszonyok a hétfőihez képest szinte semmit nem változnak!

📌Szerdán és csütörtökön már csökken a csapadékhajlam, több-kevesebb napsütéssel országszerte számolhatunk. Csupán futó hózáporok tarkíthatják ezen a napon csapadék szempontját nézve az időjárást. Több helyütt megélénkül, itt-ott akár meg is erősödik az északnyugati szél! Kisebb mértékű enyhülést tapasztalhatunk +1 és +6 fok közé kúszik fel a hőmérő higanyszála!

📌De ez az enyhülés mint sem lesz hosszú életű, csupán harmat halvány, a jövő hét végére még a mostaninál is hidegebb légtömegek érkezése valószínűsíthető.

A részletes időjárási prognózist, a Borsod Meteo azon belül is Pap Áron-meteorológus és Bakota Zsolt-meteorológus szakos hallgató készítette.

Kapcsolódó cikkek