Meglepő lehet, de a kávé az egyik legkörnyezetszennyezőbb élelmiszer

Megosztás

A University College London (UCL) szerint a kávé az egyik leginkább környezetszennyező élelmiszerünk, a termeléssel és a fogyasztással járó szén-dioxid kibocsátását azonban csökkenteni lehetne – írja az MTI-re hivatkozva az Index. A tudósok arra vonatkozóan is becsléseket készítettek, hogy mekkora szénlábnyoma van egy cappuccinónak, eszpresszónak vagy latténak.

Súlyarányosan nézve a kávé az egyik legkevésbé fenntarthatóan előállítható élelmiszer. Előállításakor közel annyi szén-dioxid termelődik, mint a sajtgyártás során, szénlábnyoma pedig fele az egyik leginkább környezetszennyező élelemnek, a marhahúsénak. Évente több mint 9,5 milliárd tonna kávét termelnek világszerte 30,9 milliárd dollár értékben. A kávé iránti globális kereslet növekedése becslések szerint 2050-re megháromszorozza a termelést, ez pedig hatalmas nyomást jelent majd az erdőkre és a trópusi régió más élőhelyeire.

A UCL munkatársai épp ezért most azt vizsgálták meg, hogy miként lehetne környezetkímélőbb módon megtermelni mindennapi kávénkat. Becsléseik szerint jelenleg egyetlen kilogramm arabica kávé termesztése és exportálása (Nagy-Britanniába) átlagosan 15,33 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár. A kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy a termelés, a szállítás, valamint a fogyasztás módjának megváltoztatásával AKÁR 77 SZÁZALÉKKAL IS CSÖKKENTHETŐ LEHET A KÁVÉ ELŐÁLLÍTÁSÁVAL ÉS IVÁSÁVAL JÁRÓ SZÉNKIBOCSÁTÁS.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek