A négy halállal járó ostrom után hivatalosan is Biden az elnök, Trump átadja a hatalmat január 20-án

Megosztás

Január 6-án, szerdán ült össze az amerikai kongresszus, hogy összeszámolja és hitelesítse az államok eredményeit közvetítő elektori szavazatokat, ám az általában kevesebb mint egy órás procedúra több mint fél napra nyúlt el, miután a leköszönő elnök, Donald Trump beszéde után a tömeg ostrom alá vette a törvényhozás épületét, a Capitoliumot – tudósított a Telex. Az épületbe be is hatoltak, ezért a számlálást hosszabb időre fel is kellett függeszteni, miközben több prominens politikust kimenekítettek az épületből.

Trump továbbra is választási csalást emlegetve azt mondta a híveinek, menjenek a Capitoliumhoz és mondják el a véleményüket, ezután indultak az erőszakos cselekmények, amiben négyen is életüket vesztették – egy, a Capitoliumba behatoló nőt a rendőrök lőttek le, három másik személy eddig ismeretlen módon halt meg a tüntetés ideje alatt, és sokan megsérültek.

Végül a rendőröknek a Nemzeti Gárda segítségével sikerült megfékeznie a tüntetőket, így később folytatódhatott az eredmények hitelesítése, ami után a kongresszus jóváhagyta az eredményt, bejelentve, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke január 20-i hivatalba lépésétől számítva.

Az eredmény végső hitelesítése után végül Trump közleményt adott ki, amiben arról írt, hogy „bár semennyire nem értek egyet a választás végeredményével, a tények pedig engem igazolnak, január 20-án a szabályok szerinti hatalomátadás jön majd.” Hozzátette, hogy folytatják a harcukat, hogy csak az érvényes szavazatokat számítsák be az eredménybe, és ez még csak a harc kezdete azért, hogy újra nagyszerűvé tegyék Amerikát.

További részletek a Telex tudósításában.

Related posts