NER-tankönyv: “A férfi politizál, a nő érzelmi életet él”

Megosztás


Lekicsinylő és sértő módon beszél nemcsak a nőkről, de a férfiakról is a legújabb, 11. osztályosoknak szóló online nyelvtantankönyv egyik kvíze – hívta fel a figyelmet Facebook posztjában Ungár Péter LMP-s képviselő. A nemi sztereotípiákkal és szexista megjegyzésekkel tűzdelt feladatsor láttán a politikus feltette a kérdést:

a tankönyv írója milyen társaságokban járhatott, milyen férfiakat ismer, akik nem képesek koherensen és élvezhetően részt venni egy beszélgetésben?

Az online tankönyv egyik feladata ugyanis számos nemi sztereotípiát erősít meg, a Telex cikke szerint például az áll benne, hogy a férfiak jellemzően üzletről, politikáról vagy jogi kérdésekről beszélgetnek, addig a nőket jobban lekötik a családi, érzelmi témák, vagy az ételek és az italok.

A 13 részes kvízben emellett olyan megállapítások szerepelnek, mint hogy a férfiaknál az „igen, nem, hm, ühüm, aha” egyetértést jelent, addig a nőknél csak azt, hogy „figyelemmel kísérik a beszélgetést”, de nem feltétlenül értenek egyet.  A gondolkodásbeli különbségeket próbálják érzékeltetni azzal is, hogy a férfiak gondolatmenete szerint „nem mondom neki sokszor, hogy szeretlek, mert megunja”, a női gondolatmenet szerint pedig fordítva: már biztosan megunt, mert nem mondja elég sokszor, hogy szeretlek. Ugyanígy, ha egy férfi egy stresszes nap után leül otthon a gépe elé, akkor a nő ezt úgy veszi, hogy már nem is szereti…

Hozzászólások

Related posts