A Borsod Meteo jelenti: Tavaszt idéző időjárással kezdjük az új évet

Megosztás

Egy hullámzó frontrendszer ért el bennünket tegnap, majd ennek a déli ágán egy perem ciklon is kialakult, és ez a peremciklon ma estig bezárólag biztosítja a csapadék tevékenységnek az utánpótlását az ország területén. Az újév első napjaiban már szárazabb légtömegek töltik ki, hazánk légrétegét újabb csapadékrendszer majd vasárnap délután érkezhet, és a jövő hét első napjain már újfent hullhat akár jelentősebb mennyiség! A hőmérséklet a következő 7-8 nap során még a sokéves klimatológiai átlag felett alakul, sőt a 2021-es esztendő első hétvégéje tavaszias hőméréskleteket hoz nekünk szombaton 12 vasárnap pedig 13-14 fok is lehet a legmelegebb tájakon!


December 31, Csütörtök: Alapvetően erősen felhős, illetve borult égboltra figyelhetünk fel de a kora délutáni óráktól nyugat, északnyugat felől megkezdődik lassan-lassan a felhőzet felszakadozása majd csökkenése. A csapadék területi kiterjedési aránya fokozatosan csökken, egyre kisebb területre terjed ki, estére a legtöbb helyen meg is szűnik! A legtöbb csapadékra Szabolcs, és Borsod megyében készüljünk.A szél átmenetileg északnyugatira fordul többfelé megélénkül a csúcsértékek kora délutánra 4 és 9 fok közé melegszenek! Az Északi-középhegység magasabban fekvő pontjain havas eső, néhol havazás is lehet!

Január 1, Péntek: A reggeli ködfoltok feloszlását követően, hosszabb-rövidebb időre szinte mindenütt kisüt majd a nap. Kora reggel még az északkeleti határ mentén lehet jelentéktelen csapadék, majd késő délután, kora este északon,északkeleten újra lehetnek erősebben felhős területek. A délire, délnyugatira váltó szelet élénk egy-egy helyen erős közeli lökés is kísérheti a reggeli -3 +4 fokot követően, maximumokat kora délután 5 és 11 fok között mérhetjük!

Január 2, Szombat: Napfelkeltét követően néhány órára szinte mindenhol kisüt majd a nap, majd a Dunától nyugatra eső területeken vastagabb lehet a felhőzet. Tovább élénkül a délkeleti szél, reggel 0 és +5 délután 6 és 13 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk!

Január 3, Vasárnap: Dél, délnyugat felől növekszik, vastagszik, záródik a felhőtakaró a nap első felében még a Tiszántúlon több órára kisüthet a nap. Majd kora délutántól egyre nagyobb területen ered el az eső. A délkeleti, keleti szelet erős lökések is kísérhetik a csúcsértékeket 6 és 14 fok között mérhetjük!

A jövő héten pedig lassú lehűlés veszi kezdetét, január 8. környékén fennáll az eshetősége annak hogy téliesebb arcát mutassa az időjárás! De hogy milyen mértékű lehűlés jöhet, illetve hogy érkezhet-e havazás annak a kiemenetle még meglehetősen nagy bizonytalanságot ró magára terhelve, így erről majd a jövő heti cikkünkben adunk részletes tájékoztatást!

A részletes időjárás jelentést a Borsod Meteo azon belül is Bakota Zsolt- Meteorológus hallgató és Pap Áron- Meteorológus készítette!

Kapcsolódó cikkek