Nem lesz munkaszüneti nap december 24-e, az államtitkár indoklása a Fidesz-KDNP-től megszokott hangnemű

Megosztás

Egy ellenzéki képviselő érdeklődött arról, mikor lesz végre munkaszüneti nap december 24-e. Az államtitkár szemrebbenés nélkül annyit válaszolt, hogy az ártana a gazdaságnak, valamint Jézus születését egyébként is 25-én ünnepeljük. Pont.

Mikor nyilvánítják munkaszünetté december 24. napját? Erről adott be írásbeli kérdést az MSZP-s Gurmai Zita – vette észre a 444. A kormány nevében Schanda Tamás államtitkár válaszolt, aki azt írta:

„A jelenleg is érvényben lévő munkaszüneti napok számának növelése gyengítené a versenyképességet és GDP kiesést is okozna, érzékenyen érintené a nemzetgazdaság teljesítményét és a költségvetés bevételeit is”.

Arra is emlékeztetett, hogy „a keresztény világ meghatározó része december 25-én emlékezik a Megváltó, Jézus Krisztus megszületésére. Ez a nap Magyarországon munkaszüneti nap”.

December 24-e néhány évben munkanap, néha pedig, ahogy idén is, nem az, helyette egy szombat számít hivatalosan munkanapnak. Amikor három éve a nagypénteket munkaszüneti napnak nyilvánították, a december 24-éről szóló népszavazási kezdeményezés viszont elbukott, megpróbáltuk kiszámolni, mit jelentene ez a gazdaságnak. Azzal, hogy a nagypénteket munkaszüneti nappá nyilvánították, az akkori számítások szerint 20-25 milliárd forint eshetett ki a gazdaságból. De mivel szentestén sokkal kevesebben dolgoznak, mint ahányan nagypénteken tették, amíg az munkanap volt, a végleges érték ennél valószínűleg kevesebb volna.

Igaz, az ország jóval többet nyerhetne azzal, ha Mészáros Lőrinc cégei kevesebb túlárazott tendert nyernének hazánkban – egyébként teljesen törvényes módon.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek