Magyar fejlesztésű csodamaszkot gyártottak, hamarosan a kórházakba is bekerülhet

Megosztás

Kállai Miklós, Csősz Botond mérnökök és Csősz Boglárka befektető még márciusban kezdték el a munkálatokat. Maguknak akartak gyártani egy jó minőségű maszkot, mivel az akkor épp hiánycikknek számított.

Csősz Boglárka segített még a külkereskedelmi kapcsolattartásban is. A két mérnök eredetileg nyílászárókra specializálódott, ezeket a tapasztalatokat a maszk formatervezésekor is kamatoztatni tudták.

„Egy pár hét alatt meglett egy olyan maszkforma, ami már elegendően rugalmas volt és elegendően jól záródott az arcon, de még nem volt hozzá filterünk. És gyakorlatilag akkor vettünk egy részecskemérő berendezést, hogy tudjuk, mérni azt, hogy a különböző anyagok milyen tulajdonsággal és hogyan szűrnek”

– mesélte a Euronews-nak Kállai Miklós, aki eredeti foglalkozása szerint hajó- és gépészmérnök.

A koronavírus mérete körülbelül tized akkora, mint amekkora részecskék átjutását vizsgálják a közismert FFP-maszkok tesztelésekor.

A KC Struktur irodájában 21 másodperc alatt 18 436 három tized mikronos részecskét mért a berendezés. Az FFP maszk használatával már csak ennek töredékét mutatta a műszer: ugyanennyi idő alatt mindössze 398 három tized mikronos részecske ment át rajta. A koronavírus mérete ennek az ötöde.

A mérnökpáros egy olyan szűrőt épített be a maszkjába, amelyen gyakorlatilag nem jut át a vírus:

„Ez egy nem létező kategória. A PPE eszközök a személyt védik, az orvostechnikai eszköz a beteget védi, a mi maszkunk pedig mindkét oldalt védi: tehát gyakorlatilag nincsen rajta kilégző-szelep, ezáltal a szűrő oda-vissza szűr, tehát ha egy beteg emberen van rajta, ugyanolyan hatékonysággal szűri meg az őáltala kilégzett levegőt”

– mondta Kállai Miklós.

A maszk szűrője cserélhető, maga a váz pedig sterilizálható – egyebek mellett ezért is döntött úgy másfél hónapja Boros Tamás, hogy kipróbálja:

„Maszkot szinte mindenfélét használtunk a hosszú pandémiás idő alatt, a sebészi maszkoktól az N95-ös magasabb védettségi maszkokig. Az igazat megvallva mindegyik jól zár és jól szűr, de a fajta teljes lezárást, ahogy egy arcra igazodó szilikonmaszk zár, mint a KC-maszk, egyik sem tudja megadni.”

A termék iránt már több kórház is érdeklődött.

Kapcsolódó cikkek