“Pénzelvonásokkal teszik tönkre az ellenzéki önkormányzatokat” – megjelent a Nyomtass te is! legújabb száma!

Megosztás

A koronavírus-járvány idején is egyértelművé vált, hogy a leghatékonyabban az önkormányzatok képesek segíteni a bajba jutott embereken. Ausztriában például éppen ezért rengeteg pluszforrást kaptak az ottani önkormányzatok. Nálunk éppen az ellenkezője történt. Elvették a településektől a gépjárműadót, decemberben pedig arról döntött a kormány, hogy a kis és közepes vállalkozásoknak ezentúl csak az iparűzési adó felét kell befizetniük – derül ki a Nyomtass Te is! legújabb számából.

Karácsony Gergely főpolgármester így reagált a történtekre:

„Orbán Viktor bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését. Az iparűzési adó ugyanis harminc évig volt az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja. A megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot. A vállalkozásoknak ez nem jelent érdemi segítséget, hiszen az adó mértéke meglehetősen alacsony, és egyébként is bevétel alapján kell fizetni: aki bajban van, eleve kevesebbet fizet. Ennek a miniszterelnöki bejelentésnek semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak.”

A kormány azt ígérte, hogy egyenként tárgyal majd a nagyobb településekkel, hogy melyiknek lenne szüksége segítségre. Az ellenzéki városvezetők rossz előérzetét erősítette, hogy december végén a kormány milliárdos összegeket utalt ki a Fidesz vezette városoknak működési költségekre, miközben e kategóriában egyetlen olyan város sem lelhető fel, amelyet ellenzéki városvezető irányít.

Kapcsolódó cikkek