Még a hétfőinél is erősebb földrengés volt Horvátországban, Magyarországon is érezni lehetett

Megosztás

A központ ismét Horvátország volt, ahol súlyosak a károk, de nálunk is az ország nagy részében érezni lehetett a rengést.

6,3-as erősségű földrengés rázta meg Horvátország középső részét kedden – írja a Jutarnij.hr-re hivatkozva a HVG. A fővárosban, Zágrábban 12:20 után nagyjából 20 másodpercig lehetett érezni a földmozgást.

A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt a horvát földtani szolgálat szerint – akárcsak egy nappal korábban. A városban súlyos károk keletkeztek, több épület összedőlt. Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek.

A földrengést a hétfőihez hasonlóan Magyarországon is érezni lehetett, ezúttal szinte a teljes országban. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Telex megkeresésére elmondta: a földrengést ő maga is tapasztalta, „fontos azonban, hogy ne dőljünk be az álhíreknek, Magyarország ugyanis nem tartozik a földrengésveszélyes országok közé, a hazánkban tapasztalható enyhébb földrengések mindössze tárgyak megmozdítására elegendőek”. Mukics arra is figyelmeztetett, hogy „földrengés esetén ne meneküljünk, általában ez okozza a legtöbb balesetet, ágy, asztal, ezek hiányában pedig ajtófélfa alatt keressünk menedéket.”

Forrás: HVG és Telex

Kapcsolódó cikkek