Eljutott Európa más részeibe is a rettegett brit vírusmutáció, de közben kimutattak egy annál is újabb variánst

Megosztás

Finoman szólva nem lehet kijelenteni, hogy nyugvópontra jutott volna a járványhelyzet Európában, az eddigi adatok szerint Dél-Afrikából egy még a múlt héten felfedezettnél is újabb mutációt mutattak ki. Időközben az agresszív, durván fertőző vírus nagy valószínűséggel már Szlovákiában is megjelent. A professzor szerint esélyes, hogy már minden európai országba eljutott.

Egy brit professzor, Neil Ferguson szerint majdhogynem biztosra vehető, hogy a Nagy-Britanniában megjelent új koronavírus-variáns már a legtöbb európai országba bejutott. A szigetországban szerda délután viszont egy újabb, Dél-Afrikából származó koronavírus-variánst fedeztek fel.

Szinte biztos vagyok abban, hogy az új variáns már a legtöbb – ha nem az összes –  európai országban megtalálható

– mondta az Imperial College London professzora a brit alsóház (House of Commons) Tudományos és Technológiai Bizottságának meghallgatásán, erről a BBC adott hírt.

Hozzátette: azt már most tudni lehet, hogy Dániában megjelent az új variáns, azonban az elkövetkező napokban – vélhetően – más országban is azonosítani fogják azt. 

Kifejtette továbbá azt is, hogy bár a brit egészségügyi hatóságok már régóta vizsgálják a koronavírus e mutációját, még mindig nem tudják biztosan megmondani azt, hogy tényleg Nagy-Britanniában jelent-e meg, vagy csak ott észlelték először. 

Még egy új variáns van azóta a briteknél

Matt Hancock egészségügyi miniszter ma délután sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta, hogy egy újabb koronavírus-mutáció fedeztek fel.

EZ AZ ÚJ VARIÁNS A DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁGBÓL ÉRKEZETT NAGY-BRITANNIÁBA, AHOL MÁR LEGALÁBB KÉT EMBERT MEGFERTŐZÖTT.

A miniszter „meglehetősen aggasztó”-nak nevezte az új mutáció megjelenését, ugyanis ez – a jelek szerint – még az előző variánsoknál is gyorsabban tud terjedni. 

A britek az új mutáció terjedését most azáltal próbálják megakadályozni, hogy korlátozták a beutazást Dél Afrikából, valamint elrendelték, hogy mindenki, aki az utóbbi két hétben Dél-Afrikában járt – vagy akár csak szoros kapcsolatban állt ilyen személlyel – haladéktalanul vonuljon karanténba.    

A britek egyébként azért képesek megtalálni ezeket az új variánsokat, mert a genomszekvenálás terén csúcstechnológiával rendelkeznek és fejlettebbek a legtöbb országnál. 

ÍGY KÖNNYEN LEHET, HOGY SAJNOS E VARIÁNSOK, VAGY MÁS MUTÁCIÓK MÁR MÁSHOL IS MEGJELENTEK, CSAK MÉG NEM TUDUNK ERRŐL. 

Ennél is aggasztóbb hír számunkra, hogy északi szomszédunknál nagy valószínűséggel már jelen van a vírus.

A Nagy-Britanniában kimutatott új koronavírus-mutáció már Szlovákiában lehet – közölte Marek Krajčí egészségügyi miniszter. Hozzátette: a Nagy-Britanniából Szlovákiába érkezők esetében szigorúbban ellenőrzik a karanténintézkedések és a tesztelési kötelezettség betartását – írta az Ujszo.com.

Krajci úgy fogalmazott:

Tekintettel arra, hogy a lakosság nem kis része ingázik Anglia és Szlovákia között, valószínű, hogy a koronavírus új mutációja már jelen van Szlovákiában.

Jelezte: a szlovák görbe nagyon hasonló az angliai fertőzött területek görbéjéhez. A mutálódott vírus jelenlétére utal az is, hogy magas a fertőzöttek aránya egyes marginalizálódott közösségekben. Krajčí állítása szerint Szlovákia jelentősebb laboratóriumában képesek kimutatni a PCR-mintákból a koronavírus új, fertőzőbb változatát, sőt az antigéntesztek is kiszúrhatják a mutálódott vírust.

JELEZTE: AZ ÚJ VARIÁNS MAGAS REPRODUKCIÓS SZÁMA MIATT 40 SZÁZALÉKKAL NEHEZEBB KÜZDENI ELLENE, MINT AZ EREDETI TÍPUS ELLEN.

A betegség lefolyása ugyanakkor nagyon hasonló a mutálódott vírus esetében is. A miniszter utalt rá, hogy a lakosság teljes megfertőződése fenyeget, aminek következtében összeomolhat az egészségügyi ellátórendszer. Ettől elsősorban az oltás mentheti meg a lakosságot, fűzte hozzá. Krajčí felszólította a lakosokat, hogy tartsák be a kijárási tilalmat és a bevezetett óvintézkedéseket.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek