Nem csak vakcinával védekezünk, új koronavírus elleni gyógymód érkezik Magyarországra

Megosztás

Európában elsőként Magyarországon engedélyezték az úgynevezett bamlanivimab nevű készítmény alkalmazását az enyhe és a közepesen súlyos koronavírusos betegek kezelésére olyanoknál, akiknél fennáll a nagyfokú kockázata annak, hogy a betegség miatt súlyos stádiumába kerülhetnek.

A magyar kormány és az amerikai Lilly gyógyszergyártó több ezer magyar Covid-19-fertőzött beteg antitest-terápiával történő gyógyításáról írt alá szerződést.

A terápia jelentősen csökkentheti a koronavírus-betegség szövődményeit, így számos esetben elkerülhető a beteg kórházi kezelése, ami enyhítheti az orvosokra, nővérekre és a teljes kórházi rendszerre nehezedő terhet is – írták. A bamlanivimab-infúzió beadása kijelölt kórházi centrumokban fog megtörténni, a terápiát az állam ingyenesen biztosítja.

A szer engedélyezett adagja egy egyszeri, 700 milligrammos intravénás infúzió, amelyet a pozitív vírusteszt után a lehető leghamarabb, a tünetek jelentkezése után tíz napon belül kell beadni.

Közölték: az antitest-terápiához a magyar betegek már január második felében hozzájuthatnak; az első negyedévben több ezer ampulla érkezik Magyarországra.

Kapcsolódó cikkek