Ha azt hittük, idén tilos lesz a tűzijátékozás, nagyot tévedtünk – itt a kiskapu

Megosztás

Sokan bánták, de rengetegen nagyon örültek annak, hogy ezen a szilveszteren végre kimarad a durrogtatás. A kisállatokat megriasztó tűzijátékozás azonban nincs teljesen betiltva, csak a közterületeken. A saját kertjéből, erkélyéről mindenki azt lő fel, amit akar.

Gulyás Gergely a december 10-i kormányinfón jelentette be, hogy idén szilveszterkor a kijárási tilalom miatt nem lehet majd tűzijátékot venni, a kijárási tilalom miatt be fogják tiltani ezek árusítását. Ennek sokan örültek, főleg a kutyatartók támogatták a tűzijátékozás betiltását.

Úgy tűnik azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis a pirotechnikai eszközök árusításával foglalkozó vállalkozások értelmezése szerint ha kihelyezett konténerekből nem is, de üzletekben továbbra is árusíthatóak különböző tűzijátékok. Másrészt a tűzijátékozás tiltása csak a közterületekre vonatkozik, tehát magánterületről – például a kertből vagy az erkélyről – simán mehet a rakétázás.

Erre rákérdeztünk a rendőrségnél is, válaszukban azt írták, hogy a december 16-án megjelent kormányrendelet valóban csak az év végi, „ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazást” tiltja, az üzletekből történő árusítást nem.

„Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek üzletekben történő forgalmazását a rendelet nem tiltja, az év végi, ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazás tilos.”

Azt is megerősítették, hogy a tűzijátékozás tilalma tényleg csak a közterületekre vonatkozik, vagyis magánterületen mindenki azt lő fel az égbe, amit akar.

„A rendőrség alapvetően a közterületen történő tűzijátékozást ellenőrzi, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek magánterületen történő felhasználását a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet nem tiltja.”

Aki viszont megszegi a szabályokat, az akár 150 ezer forint pénzbírságot is kaphat.

Alapesetben kizárólag december 28. és 31. között vásárolhatóak pirotechnikai kellékek a kijelölt értékesítési pontokon, viszont felhasználni csak december 31-én este hat órától 1-je reggel hat óráig lehet azokat. Vagyis a kijárási tilalom – ami az este 8 óra és másnap reggel 5 óra közötti sávra vonatkozik – alaposan odavág a tűzijátékozásnak. Amire elég nagy igény van idehaza: több százezren szoktak ilyenkor valami durrogtatni valót venni, tavaly szilveszterkor országszerte 700 helyen árultak pirotechnikai eszközöket, ebben az időszakban keletkezik az évi 2 milliárdos forgalom 70 százaléka.

Telex.hu

Related posts