Egyáltalán nem biztos, hogy a D-vitamin véd a koronavírustól

Megosztás

A D-vitamin az egészség általános állapota szempontjából fontos, de bizonyítékok nem támasztják alá, hogy a koronavírustól is véd – állapította meg a brit egészségvédelmi intézet, amelynek tanulmányát a BBC is idézi.

A szakértők ennek ellenére az javasolják, hogy mindenki gondoskodjon a szükséges D-vitamin mennyiség beviteléről annak érdekében, hogy megőrizze a csontok és izomzat egészségét. A D-vitamin és a koronavírus közötti összefüggés kutatása azok után kezdődött, hogy gyér számú tanulmány szerint a vitamin fokozhatja a szervezet immunválaszát a légzést támadó vírusok ellen.

A D-vitamin talán csökkentheti vagy mérsékelheti a covid-fertőzés tüneteit. A klinikai vizsgálatok hivatott fény deríteni az állítás megalapozottságára – véli Adrian Martineau, a londoni Queen Mary Egyetem professzora. A D-vitamin rendszeres pótlása rendkívül fontos – kivált télen –, amikor az emberek otthonaikba zárva próbálják átvészelni a járvány időszakát. A vitamin természetes forrása ugyanis a napfény, amelyből télen amúgy is kevés jut, és a lakásokba sem szűrődik be.

Laboratóriumi tabletták hiányában természetes forrásként szolgálnak egyes élelmiszerek, például az olajos halak, a gabonapelyhek és étrend-kiegészítők.

D-vitaminhiányban szenvednek nemcsak télen, hanem még tavasszal is:

  • a sötétebb bőrű személyek;
  • a szociális otthonok gondozottjai;
  • azok, akik kevés időt töltenek a szabadban, és
  • azok, aki a szabadban eltakarják testüket.

Ezeknek a csoportoknak a számára a D-vitamin mesterséges pótlása mindenképpen javasolt.

Napi 10 mikrogramm (400 egység) D-vitamin bevitele szükséges, kivált idén, amikor az emberek sokkal több időt töltenek otthonukba zárva

– hangoztatja Dr. Alison Tedstone, brit élelmezési szakértő.

Kapcsolódó cikkek