A választás előtt is elveheti a kormány a párttámogatások hatalmas részét

Megosztás

Vajon közvetlenül odaadják Mészáros Lőrinc egyik cégének, vagy valami pályázatfélét azért kiírnak, hogy még inkább jogszerűen kaphassa meg valamelyik oligarcha a pénzt? Ismét egy lépés a “tiszta” választások irányába.

A koronavírus-járvány első hullámában, még áprilisban jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a pártok állami támogatásának egy részét elvonják, ezzel a lépéssel mintegy 1,2 milliárd forint került a járványvédelmi alapba. 

Az elvonást azzal indokolták, hogy a pártoknak is ki kell venni a részüket a koronavírus elleni védekezésből és a járvány okozta gazdasági válság kezeléséből. 

A Fidesz néhány héttel később arra tett javaslatot, hogy az intézkedés miatt kiesett forrásokat a parlamenti frakciók kompenzálhassák azzal, hogy a képviselőcsoportok a működési feltételeiket biztosító kereteik meghatározott részéről lemondhassanak, és azt az országos listán mandátumot szerzett pártjuk részére támogatás formájában felajánlhassák az év végéig. 

November végén aztán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője benyújtott egy törvényjavaslatot, amely ennek hatályát 2021. december 31-ig meghosszabbítaná. Az Országgyűlés az év utolsó, szerdai ülésén el is fogadta a javaslatot. 

A törvényjavaslatot sokan úgy értelmezték, hogy jövőre, a választás előtti évben is csökkentett támogatásban részesülhetnek majd a pártok. Az ügyben megkérdeztük Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét, aki szerda délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: 

egy olyan helyzetben, amikor mindenkinek terhet és iszonyú nehézségeket jelent a járvány, ideértve a kormányzati szereplőket, pártokat, cégeket, magánszemélyeket, családokat, akkor a pártoknak elől kell járniuk a közös teherviselésében. 

A kormánypárti politikus ugyanakkor leszögezte, egyelőre nincs döntés erről, de ő személyesen mindenképpen amellett fog érvelni, hogy jövőre is vegyék el a pártok támogatásának egy részét.Kocsis Máté (balra) a mai sajtótájékoztatón

Kocsis Máté (balra) a mai sajtótájékoztatón – Fotó: Gerencsér Tamás / Index

Arra a kérdésünkre, hogy mikor születhet erről döntés, tekintve, hogy idén már nem ülésezik többet az Országgyűlés, Kocsis azt mondta, hogy a kormány korábban is élt a rendkívüli jogrend adta lehetőséggel és maga döntött ebben a kérdésben.

NEM KIZÁRT, HOGY MOST IS ÍGY LESZ MAJD ÉS MÉG IDÉN DÖNTÉS SZÜLETHET EBBEN A KÉRDÉSBEN.

Én azon az állásponton vagyok, hogy minél előbb hozzuk meg ezt a döntést, csakúgy, mint idén. 

– mondta el a Fidesz frakcióvezetője.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek