Ahogy az várható volt, nagyot esett egy év alatt az építőipar

Megosztás

Az épületek építése 5,3, az egyéb építményeké 26,5 százalékkal csökkent – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal.

Az MTI híre szerint az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése a szeptemberihez mérten 1,3 százalékkal nőtt, éppen annyival, mint az előző hónapban. A magasépítési munkák volumene 3,7 százalékkal haladta meg a szeptemberit, a mélyépítés 1,6 százalékkal elmaradt attól.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 11,0, az egyéb építmények építésében 36,4, a speciális szaképítésben 3,2 százalékkal esett vissza a termelés tavaly októberhez viszonyítva.

Az októberben megkötött új szerződések volumene 17,3 százalékkal nőtt, ezen belül a magasépítésre kötött szerződéseké 16,1, a mélyépítésre építésére vonatkozóké 18,5 százalékkal emelkedett.

Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállománya 1945,9 milliárd forintot tett ki, 10,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 25,0 százalékkal nőtt és az összes rendelésállomány 37,6 százalékát tette ki, a 62,4 százalékos súlyú egyéb építmények rendelésállománya 23,0 százalékkal kisebb lett.

Az év első tíz hónapjában az építőipari termelés 11,7 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A magasépítés 9,5 százalékkal, a mélyépítés 14,2 százalékkal maradt el a múlt év azonos időszakától.

Kapcsolódó cikkek