Az operatív törzs szerint a Pfizer vakcinája érkezhet meg elsőként hazánkba, 2021 elején indulhat a tömeges oltás

Megosztás

A Covid-járvány miatti országos tesztelés eredményeinek ismertetésével kezdődött az operatív törzs december 14-i, hétfői tájékoztatója – tudósít a HVG. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára azt mondta: az elmúlt két hétben előbb az iskolák, bölcsődék dolgozóit tesztelték, a harmadik hétben pedig a kormányhivatalok munkatársait ellenőrizték, ha kérték.

Az eltelt három hét alatt összesen 429 862 tesztelést végeztek el, többek közt szociális dolgozók és egyetemi hallgatók bevonásával. A mintavételek aránya a következőképp alakult: az első hétben 181 506-ot, a másodikon 186 143-at, a harmadikon pedig 62 213 tesztet végeztek el. A kormányhivataloknál volt a legkisebb a fertőzöttség aránya – közölte György István. A tömeges tesztelések ingyenesek voltak.

Az operatív törzs beszélt a vakcinákról is: elmondásuk szerint Magyarország 17,5 millió oltóanyagot kötött le, a készítmények közül a Pfizer/BioNTech fejlesztésű vakcina kaphatja meg előbb az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét. A vakcinákból egy kis mennyiség már idén decemberben elérhető lesz, de a lakosság tömeges oltása csak 2021-től indulhat meg.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek