Magyarországon az egyik legrosszabb a halálozási arány a népességszámhoz képest

Megosztás

Konkrétan a harmadik helyen állunk ebben a rangsorban a The New York Times oldalán közzétett adatok alapján, de összességében is Európában a legrosszabb a helyzet.

Bár a naponta regisztrált fertőzöttek száma szerint nem annyira rossz a járványhelyzet Magyarországon, a halálozások számában az egyik legsúlyosabb az egész világon. Ez derül ki az amerikai The New York Times oldalán látható térkép és táblázat adataiból – írja az Euronews magyar kiadása. Magyarországnál egyedül Szlovéniában és Bulgáriában magasabb a halálos áldozatok száma naponta népességarányosan, az elmúlt 7 nap adatait alapul véve. A tíz ország közül, ahol a legmagasabb a halálozási arányszám kilenc Európában található.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai 14 nap átlagát véve, százezer főre vetítve hasonlóan sötét képet festenek a magyar helyzetről, eszerint az adatok szerint is egyedül Szlovéniában (28.2) és Bulgáriában (27.6) rosszabb a halálozási arányszám.

Azaz Magyarország ebben a rangsorban is a harmadik (22.2), a szomszédos Horvátország a negyedik, és a szintén szomszédos Ausztria az ötödik. Az egyik legszigorúbb járványügyi politikát folytató Írország áll a lista végén, és Finnország, melynek a járványkezeléséről bővebben írtunk a múlt hónapban.

Csaknem kétszerennyi halálos áldozata van a koronavírusnak a százezer főre vetített 14 napos átlag szerint, mint Belgiumban, ahol november elején még sokkal súlyosabb volt a helyzet. Németországban, ahol Angela Merkel szinte sírva érvelt a Bundestagban a szigorító intézkedések mellett szerdán, 6,2 ez az arányszám, a magyar mutató kevesebb mint harmada.

hu.euronews.com

Kapcsolódó cikkek