Rekordszámban támogatják az EU-tagságot a magyarok

Megosztás

Soha nem látott többség, a magyar választókorú népesség 85 százaléka támogatja Magyarország tagságát az Európai Unióban 2020 novemberében, derül ki a Medián közvéleménykutató Facebook-oldalán.


A felmérés szerint még a Fidesz táborában is 77 százalékos a EU-pártiak aránya, az ellenzéknél ez elsöprő 94 százalékos. A párt nélküliek 86 százaléka támogatja az ország EU-s tagságát.

2004 óta a magyar lakosság tartósan 70 százalékot meghaladó többsége tartotta jó dolognak, hogy Magyarország az Európai Unió tagja. Egyedül 2011 őszén olvadt átlagosan kétharmadosra ez a többség, majd 2014 után ismét elérte vagy meghaladta a 70 százalékot. 2018-ban a többség végig 80 százalék körül ingadozott, aztán 2019 januárjában korábban soha nem tapasztalt, 85 százalékos arányt ért el.


Most, amikor a magyar kormány minden korábbinál hevesebb konfliktusba került az Unióval, és mindennaposakká váltak az EU intézményei elleni kormányzati támadások, a magyar közvélemény újra több mint négyötödös többséggel áll ki az ország EU tagsága mellett

– írták.

Kapcsolódó cikkek