Nemcsak olcsóbbak, de hatékonyabbak is az öko mosószerek

Megosztás

Hatékonyság, egészségügyi és környezeti kockázat: az itthon kapható, legnépszerűbb folyékony mosószereket teszteltette akkreditált laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A teszt azonos volt: ugyanazzal a mosógéppel és programmal 40 fokon mostak velük, a gyártó által javasolt adagolást követve. A tesztmosáshoz mesterségesen szennyezett textilcsíkot használtak, kakaó, cékla, vörösbor, sár, fű és olajos foltokon vizsgálták a mosás hatását.

A lista élén ökomosószerek végeztek – áll a közleményükben. Megállapították, a környezetbarát mosószereknek olcsóbbak, mint a hátrébb sorolt, hagyományos mosószerek. A dobogóról lemaradt termékeknek vagy magas a foszfortartalma, ami káros a környezetre, vagy nem bizonyultak olyan hatékonynak.

A tesztelt termékek között megtaláljuk a szupermarketek és drogériák sajátmárkás termékeit, a legtöbb helyen kapható, legismertebb márkákat és a környezetbarát összetételű, alternatív folyékony mosószereket is. Két terméknek is sikerült 100%-ot elérnie:

A Seventh Generation és a Denkmit nature folyékony mosószerei osztoznak az első helyen. Jó hír, hogy mindkettő rendelkezik EU Ecolabel környezetbarát minősítéssel és minden kategóriában kiemelkedően szerepeltek.

Az előzőt 100%-ban újrahasznosított műanyag flakonban vásárolhatjuk meg, míg az utóbbit az 1,1 literes flakonhoz képest 64%-kal kevesebb műanyagot tartalmazó utántöltő zacskóban. A dm sajátmárkás terméke alacsony árával emelkedik ki az élmezőnyből.

Kapcsolódó cikkek