Kirúgással fenyegetik azokat az orosz orvosokat, akik nem kérik “önként” Putin kétes vakcináját

Megosztás

“Ha lenne választásom, valószínűleg nem oltatnám be magam, mert nem bízom a vakcinában… de azt hiszem, muszáj lesz megtennem” 

– nyilatkozta a Moscow Timesnak Polina, egy huszonhárom éves orvostanhallgató, aki koronavírusos betegekkel foglalkozik egy moszkvai kórházban.

A lap több orvost kérdezett meg, akik az orosz fővárosban dolgoznak, hogy mi a véleményük az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcináról.


Oroszország szombaton kezdte el a lakosság tömeges beoltását, elsőként pedig az egészségügyi dolgozók, tanárok és szociális munkások részesülhetnek az oltásban. Bár elvileg önkéntes alapon kérhetik az oltást, a Moscow Times szerint a moszkvai Hármas Számú Klinika utasította az összes dolgozóját, hogy oltassák be magukat. A lapnak nyilatkozó orvosok között pedig volt, akit kirúgással fenyegettek, ha nem kéri a vakcinát.

Az orosz orvostársadalom pedig kifejezetten szkeptikus, ha nem egyenesen elutasító az orosz vakcinával szemben: egy szeptemberi közvéleménykutatás szerint az orosz orvosok 50 százaléka elutasítja a vakcinát, és csak 24 százalék lenne nyitott a használatára.

“Nem azt mondom, hogy a vakcina rossz, de nem örülök annak, hogy limitált mennyiségű információink vannak csak róla”

– nyilatkozta Roman Sztroganov, egy moszkvai sebész.

A kérdés az, hogy ha az orosz orvostársadalom ennyire bizalmatlan a Szputnyik V-vel szemben, hogyan lehet majd meggyőzni a lakosságot, hogy adassa be magának a vakcinát – öszegezte az esetet a 444.

Kapcsolódó cikkek