A Fidesznél landolhatnak az adataink, ha regisztrálunk a kormány új vakcinaoldalán

Megosztás


A friss kormányzati vakcina-regisztrációs
 weboldalon lehet jelentkezni a jövőbeni ingyenes Covid-oltásra. Bár az oltásokat nem a regisztráció, hanem a rászorultság sorrendjében fogják majd beadni, a feliratkozás megmutatja, mekkora lesz az igény a nem kötelező oltóanyagra – vette észre a 444

Látszólag minden a hagyományos módon zajlik: A rubrikák kitöltése után van két kattintható doboz, amikből az elsőt kell bepipálnunk ahhoz, hogy megnyomhassuk a regisztrációt véglegesítő gombot.. 

Vagyis a regisztrációs gomb felélesztéséhez elegendő kipipálni az első dobozt. Ezzel azt igazoljuk, hogy elolvastuk az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat. A második pipával pedig ahhoz járulunk hozzá, hogy ha további kapcsolattartásra vágyunk, tartósan kezeljék az adatainkat. 

Valószínűsíthető azonban, hogy a regisztrálók közül majdnem mindneki mindkét opciót kiválasztja, mivel az online kérdőív legelején kiemelt szöveg figyelmeztet arra, hogy az ember csak akkor kap tájékoztatást a vakcinával kapcsolatos információkról és a további lépésekről, ha jóváhagyja a további kapcsolattartást.

Ha megnézzük az adatkezelési tájékoztatót, kiderül hogy mi történik az adatainkkal:

Az első gombbal hozzájárulunk, hogy az adatainkat a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda gyűjtse össze, majd továbbítsa a a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), hogy aztán ez az állami szerv intézze az oltások előkészítését. A NEAK összeveti ezeket az általa vezetett más nyilvántartásokkal, majd felveszi a kapcsolatot a háziorvosunkkal. A NEAK a személyes adatainkat addig kezeli, amíg az az oltás leszervezéséhez ez szükséges, majd törli azokat.

És itt jön a csavar:

A második gomb esetében egészen más a helyzet:. A tájékoztató szerint ezeket ilyenkor a Rogán-féle Kabinetiroda nem csak továbbítja, hanem kezeli is az adatainkat, majd tárolásra átadja az Idomsoft Zrt. nevű cégnek. Az adatainkat ez a két szereplő addig kezelheti és tárolhatja, amíg vissza nem vonjuk a beleegyezésünket.

Az Idomsoft cég állami kézbe vétele után olyan vezetőket neveztek ki az élére, akik korábban személyesen részt vettek a Fidesz kampányában és szorosan kötődnek a párt vezetéséhez. Olyannyira, hogy annak idején Orbán Viktor társaságában várták a választás eredményhirdetését. Azonban ezekről a fontos emberekről máig nem derült ki, hogy miben vettek részt pontosan.

Kapcsolódó cikkek