Kásler bejelentette, hogy Magyarország gondolkozik az orosz vakcina tesztelésén

Megosztás

Magyarország mérlegeli, hogy bekapcsolódjon-e a koronavírus ellen létrehozott orosz vakcina klinikai vizsgálatába – közölte Kásler Miklós.

A múlt héten Oroszországban járó magyar szakértői delegáció beszámolója szerint az orosz vakcina fejlesztése nagyon modern, “a WHO által előírt körülmények között zajlik”

 –hangzott el az online sajtótájékoztatón.

Bár Vlagyimir Putyin orosz elnök maga is méltatta a Szputnyik-V oltást, ő nem adatta be magának.

A magyar szakemberek ellátogattak arra a poliklinikára is, ahol eddig 22 ezer embert oltottak be a Szputnyik-V vakcinával. Az emberek az oltás után néhány órát klinikai körülmények között töltenek, majd hazamehetnek. Ettől kezdve a beoltottak videókapcsolatban vannak a Telemedicina 300 orvosának egyikével. Egy adott orvos mindig ugyanazokkal betegekkel beszél, és minden nap megadott protokoll alapján rögzíti állapotukat egy elektronikus rendszerben.

Hozzátette: a beoltottak is felvehetik a kapcsolatot a központtal és tájékoztathatják az orvosokat, ha bármilyen tünetük, panaszuk van.

Kásler Miklós beszélt arról is: Magyarországon is elkezdik az ivermectin parazitaellenes gyógyszer koronavírus elleni hatékonyságának vizsgálatát. Az 1970-es években felfedezett, az ember- és állatgyógyászatban egyaránt alkalmazott gyógyszert az elmúlt harminc évben több mint 3 és fél milliárd ember használta, és jelenleg Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában 30–40, a koronavírus elleni hatékonyságát vizsgáló kutatás van folyamatban.

A Publicus Intézet friss felmérése szerint a magyarok kétharmada nem kér a kínai és orosz vakcinákból.

Kapcsolódó cikkek