Egyelőre úgy tűnik, csak három hónapig véd a Pfizer koronavírus-oltása

Megosztás

Ne várjunk csodát, normál esetben hosszú évek, néha évtizedek kellenek egy igazán hatékony vakcina kifejlesztéséhez, most azonban minden gyártó gőzerővel dolgozott, ráadásul óriási a verseny is, ne feledjük, itt most súlyos milliárdok forognak kockán.

Nagy előrelépés a világnak, hogy a rettegett koronavírus ellen végre megkezdődhet a védekezés, méghozzá tömeges oltások formájában. Abban viszont, hogy a vakcina mennyi időre ad védettséget a betegséggel szemben, még a tudósok körében sincs egyetértés.

Mivel a koronavírus elleni oltóanyagot kevesebb mint egy év alatt, rohamtempóban készítették el, egyelőre nem ismert a vakcina hosszútávú hatása, vagyis az, hogy mennyi időre ad védettséget az oltóanyag.

Ha épp nincs pandémia, egy oltóanyag kifejlesztése évekig, de akár egy évtizedig is eltarthat.

Egy angol tanulmány szerint az immunitás idejével kapcsolatban még bizonytalanok a szakértők, abban biztosak, hogy az oltást időnként meg kell ismételni, mint a legtöbb koronavírusnál. Azonban míg a legtöbb ilyen jellegű betegségnél a védettség legalább 6, de van, hogy 24 hónapig is eltarthat, ennél a vírusnál ez sokkal rövidebb idő, nagyjából három hónap.

A tanulmány szerint az oltás beadása után átlagosan 28 nap múlva alakul ki a védettség az emberek nagy részénél. A szakemberek tapasztalatai szerint rövid távon, de magas fokú védettség érhető el a koronavírus elleni vakcinával.

Borsonline.hu

Kapcsolódó cikkek