A kormány nem tartotta be a pedagógusoknak tett ígéretét a 100%-os táppénzről, rengetegen ezért nem vállalják az ingyenes tesztelést

Megosztás

Emlékszünk még a hangzatos szeptemberi ígéretre a 100%-os táppénzről? Sokan maguk a pedagógusok is elhitték, hogy ez már érvényben van. Nem volt, 60%-ra csökkentett fizetésből tengődtek heteken át a megfertőződött kollégák, még most sem jár, egy három A4-es oldalas szabályrendszer alapján van némi esély, hogy az illetékesek megkönyörülnek és megadják, hosszas herce-hurca után.

„Most is, ugye, most fejeztük be az eddigi legnagyobb tesztelési akciónkat, hogy nyissak egy zárójelet, ahol a kórházi dolgozókat, a szociális intézetben dolgozókat, az óvodákat és iskolákat is leteszteltük, és 70 százalék volt hajlandó tesztelni. Tehát nem arról beszélünk, hogy oltást kapni, hanem 70 százalék vállalkozott arra, hogy őt leteszteljék, a többi elutasította. Tehát nem olyan egyszerű ez. Az emberek emberből vannak, vannak gondolataik, és nem haptákban állnak, és várják a parancsot, hanem a saját gondolkodásuk szerint alakítják az életüket.”

Ezt mondta pénteken Orbán Viktor a Kossuth rádióban a pedagógusok teszteléséről, az ATV Híradójának viszont többen elmondták:

sokan azért nem vállalják a vizsgálatot, mert attól tartanak, ha kiderül, hogy fertőzöttek, a betegség idejére nem kapják meg az előzetesen megígért 100 százalékos táppénzt. “

Ettől pedig nem is ok nélkül tartanak: az ATV-nek több pedagógus a fizetéséről szóló SMS-t is megmutatta, amin egyértelműen látszott, hogy jóval alacsonyabb fizetést kapnak, amíg karanténban vannak – írja a 444.hu.

Kásler Miklós EMMI-miniszter a pedagógusoknak címzett levelében azt írja: ha az NNK főosztálya elismeri a betegséget munkaköri megbetegedésnek, akkor a korábbi táppénz és a 100 százalékos összeg közötti különbséget utólag fogják jóváírni. Addig viszont sok pedagógusnak 50-60-70-80 ezer forintból kellene megoldania a karácsonyt Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint.

A következő napokban első kézből olvashatják majd egy belsős szemével látva és megírva, hogyan küldték ki a pedagógusokat a frontvonalba valódi védelem nélkül, természetesen a 100%-os táppénz ígéretét sem betartva. Jelenleg így kezelik Magyarországon a tanárokat és óvodapedagógusokat.

Frissítés: Időközben kiszivárgott egy minisztériumi levélből, hogy a pedagógusok tesztelését máris leállították.

“AZ ISKOLAI TESZTELÉSEKET KÖVETŐEN AZ OPERATÍV TÖRZS TOVÁBB ELEMZI AZ ELSŐ ÉS MÁSODIK HETI ADATOKAT, ÉS KÉSŐBB DÖNT ARRÓL, HOGY EZEKBEN A SZAKMACSOPORTOKBAN LESZ-E ÚJABB TESZTELÉS A KÉSŐBBIEKBEN.”

Hozzászólások

Related posts