Az EU 58 milliárd forinttal támogatja a magyar egészségügyet

Megosztás

Az Európai Beruházási Bank az Európai Unió hitelezési szerveként 162,5 millió eurós, azaz 58,2 milliárd forintnyi hitelmegállapodást írt alá pénteken a Pénzügyminisztériummal, hogy a Covid19-világjárvány alatt támogatást nyújtson a magyarországi egészségügynek – számolt be a hvg.

közlemény szerint a hitel támogatást nyújt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) számára, továbbá fedezi a Covid19-cel kapcsolatos egészségügyi felszerelések, egyéni védőeszközök, mobilegységek beszerzését, valamint egy vészhelyzeti konténerkórház felépítését, amely megnöveli a Covid19-cel fertőzött betegek magyarországi kezelésére rendelkezésre álló ágyak számát.

“Az EBB a továbbiakban is erősíti az európai egészségügyi rendszerek azon képességét, hogy megvédjék polgáraink életét a koronavírustól. Készen állunk Magyarország támogatására, és valamennyi tagállam a lehető legjobb kezelést és ellátást nyújtja az uniós polgároknak”

– mondta Tereza Czerwinska, a magyarországi műveletekért felelős EBB-alelnök.

Ezen felül 600 millió eurót irányoztak elő a Covid19-vakcinákon, -kezeléseken és -diagnosztikán dolgozó európai vállalatok támogatására, ideértve a jelenleg legígéretesebb vakcinajelölteket, az úgynevezett Pfizer és oxfordi vakcinákat.

Kapcsolódó cikkek