Össztűz zúdul Demeter Szilárdra a zsidókat mélységesen sértő, vállalhatatlan hasonlata miatt, már a tiltakozás is megérkezett

Megosztás

Nagyon messze túllőtt a célon a fideszes frontember, amikor sorosozás és brüsszelezés közben Führert és gázkamrákat emlegetett. Hivatalos közleményben tiltakozott a MAZSIHISZ, Vámos Miklós pedig azt kéri, Demeter takarodjon melegebb éghajlatra.

Vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára – ítélte el szombat este kiadott közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége azt a véleménycikket, amelyet Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója írt a kormányzati szócsőként működő Origónak.

A Mazsihisz szerint

Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan. Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt. Európát Soros György gázkamrájának nevezni a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete, ennélfogva nem egyeztethető össze az antiszemitizmus minden formája ellen meghirdetett kormányzati zéró toleranciával. A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjétől súlyos felelőtlenség létező előítéletekre rájátszani. A Mazsihisz szerint Demeter Szilárdnak az origo.hu honlapon megjelent írása vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára

– hangzik a közlemény teljes szövege.

Vámos Miklós is nehezen talált szavakat Demeter Szilárd eszmefuttatására, miszerint Európa Soros György gázkamrája, a holokauszttúlélő Soros pedig “a liberális Führer”.

Demeter ámokfutása nagyon sok embernél kiverte a biztosítékot, Vámos Miklósnál is

Kiakadt Vámos Miklós Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója Origón megjelent publicisztikáján, amiben gyakorlatilag Hitlerhez hasonlította Soros Györgyöt, Európát pedig (a holokauszttúlélő) Soros gázkamrájának nevezte.

Vámos a Facebookon reagált, mondván próbálta eddig némi megértéssel szemlélni Demeter ámokfutását – például “amikor úgy döntött, álmából felébresztve is jobb novellát ír, mint az őt kritizáló szerzők” -, de a legutóbbi megnyilvánulása szerinte már a büntető törvénykönyv kategóriájába tartozik.

Vámos idézte Demeter mondatát, miszerint „Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos. Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai.”

Válaszul Vámos Miklós azt üzeni a PIM főigazgatójának:

ha elment az esze, hagyja ott felelős állását, takarodjon melegebb égtájakra, próbálja megtalálni, addig is fogja be. 

Frissítés: Azóta Izrael magyarországi nagykövetsége is megszólalt az ügyben, természetesen szintén elítélő hangnemben.

Izrael magyarországi nagykövetsége is reagált arra, hogy Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, és a NER kulturális intézőembere egy szombati cikkében arról írt, hogy „Európa Soros György gázkamrája” és hogy a magyarok meg a lengyelek jelentik ma az új zsidókat.

Az izraeli nagykövetség Twitteren reagált, mint írják, teljes mértékben elutasítják a holokauszt emlékének bármilyen célból történő felhasználását, illetve az azzal való visszaélését, mint ahogy sajnálatosan egy szombati véleménycikkben megtörtént. Nem lehet helye annak, hogy az emberiség történetének legsúlyosabb bűncselekményét vagy annak elkövetőit összekössük bármilyen kortárs vitával, függetlenül attól, hogy az mennyire jelentős. 

Index.hu, Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek