Orbán magára haragította az Európai Parlamentet

Megosztás

Az Európai Uniót nem lehet zsarolni!

Így reagált a Népszavának az Európai Parlament szocialista frakciójának spanyol vezetője arra, hogy Orbán Viktor vétót helyezett kilátásba, ha az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot a jogállamisághoz kötik.

Iratxe García Pérez a Népszavának azt mondta,

A jogállami szabályrendszer célja az európai értékek és demokrácia előmozdítása, vagyis minden európai javát szolgálja. Ha Orbán szeretné megakadályozni a költségvetés vagy a járvánnyal kapcsolatos helyreállítási alap elfogadását, akkor a magyar emberek érdekeit veszélyezteti, mert a támogatások főleg a pandémia következményeinek az enyhítését szolgálják.

Szerinte Orbán Viktor nehezen tudná megmagyarázni a magyaroknak, miért mond le a vállalkozásokat és az egészségügyi rendszert segítő jelentős forrásokról a koronavírus-járvány második hullámának kellős közepén.

Manfred Weber, a Fidesznek is otthont adó Európai Néppárt frakcióvezetője a dpa hírügynökségnek adott nyilatkozatában felszólította Orbán Viktort, hogy fogadja el a jogállamról született kompromisszumot, ne próbálja túszul ejteni az uniós pénzügyi alapokat.

Ne játsszanak ezzel! – üzente a magyar és a készülő jogszabályt ugyancsak ellenző lengyel kormányfőnek.

A Népszava emlékeztet rá, összesen 1800 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, illetve kisebb részben hitel kiutalásának a megkezdése forog kockán.

Az Európai Parlament csak akkor bólint rá az uniós költségvetésre, ha vannak jogállami feltételek, amelyeket Magyarország és Lengyelország elutasít.

A lapnak Margarida Marques portugál EP-képviselő, a parlament egyik főtárgyalója azt mondta: Nem nyúlunk a tagállamok borítékjához, de szeretnénk növelni 15 olyan támogatási program finanszírozását, amelyek a jövő Európájához kapcsolódna

Hozzátette: Nem ragaszkodunk az eredeti álláspontunkhoz, amely a tanács által javasoltnál eleve jóval több pénzt fordított volna a jelzett célokra, de mindenképpen nagyobb összegeket költenénk a 15 jövőorientált programra

Marques lát arra lehetőséget, hogy a következő költségvetési ciklusban az önkormányzatok a jelenleginél jelentősebb közvetlen támogatásokhoz jussanak az EU-tól.

Nem fogadhatjuk el, hogy a helyhatóságok azért kerüljenek hátrányba, mert a vezetőik más politikai családhoz tartoznak, mint a kormány. Tudom, hogy a felzárkóztatási pénzekért felelős uniós biztos szívén viseli ennek a problémának a megoldását – hangsúlyozta a portugál EP-képviselő.

Kapcsolódó cikkek