A szociális dolgozók béremelését és az idősgondozási férőhelyek növeléséért indítottak petíciót

Megosztás

Nemrég mi is megérdeklődtük, hogy Miskolcon mekkora a várólista az idősotthonokba való bekerülésnél. A kezdeményezés Győrben és Veszprémben kezdődött, most a tatabányai adatok is kiderültek.

Miskolcon jelenleg 354 vannak, akik az öregek otthona várólistáján ragadtak, valamint további 37 fő vár a gondozóházba való elhelyezéséért.

Ez a szám azért is duzzadt fel a legtöbb városban, mert az új títpusú koronavírus fertőzése miatt nem fogadhatnak új lakókat, védve ezzel a már bentlévő időseket, akik különösképpen veszélyeztetettek.

Az LMP most egy online petíciót indított azért, hogy ezek a férőhelyek bővítve legyenek, illetve a szociális dolgozók – akik az átlagnál jobban ki vannak téve a veszélynek – kapjanak béremelést.

Ungár Péter így fogalmazott a szerveződéssel kapcsolatban:

Ma Magyarországon nem hónapokban, hanem években mérik a várólisták hosszát.
Mindenki tudja, hogy dermesztően hiányoznak a férőhelyek, és minden évben, az öregedő társadalom miatt, egyre jobban fognak.
A tatabányai otthonban az egyik legjobb a helyzet itthon, de itt is sokat kell várakozni. Három intézkedés van, ami nélkül társadalmi tragédiához fog vezetni az, hogy a kormány nem költ az idősgondozásra:

1. Bérrendezés kell a szociális dolgozóknak! Ha nem lesznek a szociális dolgozók végre megfizetve, akkor nem lesz hazánkban méltó idősgondozás.

2. Az államnak el kell kezdeni férőhelyszámot fejleszteni. Nem elegendő az egyház kiemelt részvétele, ez állami feladat.

3. Meg kell emelni az idős embereket otthonápolóknak a díjazását a 38 illetve 58 ezer forintról a minimálbér szintjére.

Kapcsolódó cikkek