Rövidesen eljöhet a pont, amikor az orvosoknak kell döntenie arról, kit mentenek meg

Megosztás

A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) szerint hamarosan szükség lehet a kamara etikai kódexére, ami alapján el tudják majd az orvosok dönteni, hogy kit mentsenek meg a covidos betegek közül, ha nincs elegendő kapacitás – írja a 444.hu Medicalonline beszámolója alapján.

Az etikai kódex szükségessége a társaság csütörtöki online koferenciáján merült fel, amelyen Lovas András, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának vezetője elmondta: már most vannak olyan osztályok, ahol alkalmazni kellene a MOK etikai ajánlását.

Az etikai ajánlást még tavasszal dolgozták ki, a legrosszabb helyzetre felkészülve – ez a helyzet pedig már nagyon közel van. Az útmutatás abban segít, írják, hogy a súlyos, morális terhet okozó választás terhét levéve az egyes orvosok válláról, széles körben elfogadott, etikai szempontok szerint megfogalmazott elvek mentén történhessen az ellátás, és születhessenek meg a szükséges döntések. Eszerint: orvosi szempontból a jobban védhető életet kell előnyben részesíteni, a lehető legtöbb emberélet megmentése a cél.

Az MSOTKE elnökségi tagja, Berényi Tamás azt is kifejtette, hogy az eljárás komoly triázsolást igényel, amit azonban nem a kezelő orvosnak, hanem az intézményi triázs-teamnek kell elvégeznie, hiszen az ellátás során a gyógyító involválódik a beteggel való kapcsolatba, így tőle nem várható el, hogy a terápia visszavonásáról vagy terápia alóli kivonásáról döntsön. “A háromtagú triázs team valamennyi érintett beteg aktuális állapotát és terápiás folyamatát figyelemmel kíséri, és összeveti azt a rendelkezésre álló kapacitásokkal. A csapatot a triázstiszt – oxiológus, sürgősségi orvos, aneszteziológus, intenzívterápiás szakorvos – vezeti, aki komoly, mélyreható ismeretekkel, több éves szakmai gyakorlattal rendelkezik a kritikus állapotú betegek ellátásában” – mondta el Berényi.

Magyar Narancs

Kapcsolódó cikkek